Σύμφωνα με νέα έρευνα, η «έκθεση» του εργατικού δυναμικού σε βιομηχανικά ρομπότ οδηγεί σε λιγότερη συμμετοχή, λιγότερη απασχόληση και λιγότερες αμοιβές. Η αυτοματοποίηση του χώρου εργασίας φαίνεται, επίσης, να αυξάνει το οικογενειακό χρέος και να μειώνει -κατά ένα μικρό ποσοστό- τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται, ενώ προσθέτει στον χρόνο και τα χρήματα που επενδύουν οι οικογένειες στα παιδιά τους.
Σε μια εργασία με τίτλο «Πώς οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά προσαρμόζονται στα ρομπότ; Αποδεικτικά στοιχεία από την Κίνα», που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, οι συνσυγγραφείς Osea Giuntella (Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ), Yi Lu (Πανεπιστήμιο Tsinghua) και Tianyi Wang (Πανεπιστήμιο του Τορόντο) ανέλυσαν τις επιπτώσεις που έχουν τα βιομηχανικά ρομπότ στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Οι μελετητές επικεντρώθηκαν σε δεδομένα από την Κίνα, καθώς, το 2014, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jingping, ζήτησε μια «επανάσταση των ρομπότ» για την ενίσχυση της παραγωγής. Το πενταετές σχέδιο της χώρας, για την περίοδο 2016-2020, περιελάμβανε επενδύσεις εκατομμυρίων γουάν προς την επιτάχυνση της αυτοματοποίησης των εργοστασίων.
Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο, με περίπου 943.200 μονάδες, αλλά υστερεί σε κατά κεφαλήν βάση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Σουηδία έχουν τα περισσότερα ρομπότ ανά 10.000 υπαλλήλους και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν και η Κίνα.
Οι ερευνητές παρατηρούν ότι οι επενδύσεις σε ρομπότ μπορεί να βοηθήσουν την Κίνα να αυξήσει την παραγωγικότητα εν μέσω του αυξανόμενου κόστους εργασίας, του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού και της γήρανσης του πληθυσμού. Ωστόσο, η αυτοματοποίηση επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων, στη μεταποίηση και σε άλλους τομείς.
Επικαλούμενοι ένα έγγραφο του 2016, υποστηρίζουν ότι έως και το 77 τοις εκατό των κινεζικών θέσεων εργασίας είναι επιρρεπείς στην αυτοματοποίηση. Ως παράδειγμα, αναφέρονται στην Foxconn, σημειώνοντας ότι, μεταξύ 2012 και 2016, η κατασκευάστρια των iPhone αντικατέστησε περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας με ρομπότ, ως μέρος μιας προσπάθειας να επιτευχθεί 30 τοις εκατό αυτοματοποίηση έως το 2020.
Αναλύοντας τις μελέτες μεταξύ 2010 και 2016, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι εντόπισαν «σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε ρομπότ στην απασχόληση και τους μισθούς». «Δείχνουμε ότι μια αύξηση κατά 1 τυπική απόκλιση στην έκθεση σε ρομπότ μειώνει την πιθανότητα κάποιου να απασχοληθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνει την πιθανότητα αποχώρησης από το εργατικό δυναμικό κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και αυξάνει την πιθανότητα ανεργίας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες».
«Ενώ η έκθεση σε ρομπότ έχει αρνητικές επιπτώσεις στους μισθούς και τις ευκαιρίες απασχόλησης, τεκμηριώνουμε μια αύξηση του δανεισμού (+10 τοις εκατό), που επιτρέπει στις οικογένειες να διατηρούν την κατανάλωση και τις αποταμιεύσεις τους σταθερές», σημειώνουν οι συγγραφείς.
Καθώς τα ρομπότ πολλαπλασιάζονται, αυτό ωθεί τους ηλικιωμένους εργαζόμενους να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, ενώ οι νεότεροι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να πάρουν μέρος σε τεχνική κατάρτιση ή εκπαίδευση σε σχέση με την εργασία τους, για να διατηρήσουν την αξία τους στην αγορά εργασίας.
Εξετάζοντας τον αντίκτυπο της έκθεσης σε ρομπότ στις οικογένειες, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι δεν είδαν στοιχεία για οποιαδήποτε επίδραση στη συζυγική συμπεριφορά. Ωστόσο, διαπιστώνουν ότι «η έκθεση σε ρομπότ οδηγεί σε μικρή μείωση του αριθμού των παιδιών (-1,2 τοις εκατό)».
Επιπλέον, η έκθεση σε ρομπότ αύξησε τον οικογενειακό χρόνο που επενδύεται στην εκπαίδευση των παιδιών (+10 τοις εκατό) και την επένδυση σε δραστηριότητες μετά το σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών (+24 τοις εκατό).
Εάν η αυτοματοποίηση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, σημειώνουν οι συγγραφείς, μπορεί να οδηγήσει σε ανισότητα. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι τα κέρδη στην παραγωγικότητα από την αυτοματοποίηση μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική ανισότητα και κοινωνική αναταραχή.