Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, η Γερμανία δεν θέλει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην υιοθέτηση μιας γενικής απαγόρευσης προϊόντων που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού -όπως η Huawei- αλλά θα συνεχίσει να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις κατά περίπτωση.
Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία έχει δεχθεί ιδιαίτερη πίεση να λάβει σχετικές αποφάσεις, αφότου η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών απαγόρευσε, την περασμένη εβδομάδα, την παροχή νέων εγκρίσεων σε εξοπλισμό που φέρει την υπογραφή της Huawei ή της ZTE.
Έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας που επικαλείται το Reuters αναφέρεται σε νομοθεσία που εισήχθη στη Γερμανία το 2020, μέσω τις οποίας υιοθετούνται αυστηρές πολιτικές στους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τα δίκτυα 5G.
Σύμφωνα με αυτήν τη νομοθεσία, μεμονωμένα στοιχεία ή ολόκληρες εταιρείες μπορούν να απαγορευτούν και να κηρυχθούν αναξιόπιστα εάν οι προμηθευτές κάνουν ψευδείς δηλώσεις, δεν υποστηρίξουν ελέγχους ασφαλείας ή δεν αναφέρουν ή επιδιορθώσουν εγκαίρως τα τρωτά σημεία.
Το έγγραφο των 104 σελίδων προτείνει την επέκταση της πολιτικής ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας την απαγόρευση εξαρτημάτων και προϊόντων που κατασκευάζονται από προμηθευτές σε συγκεκριμένα κράτη.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένονται αυστηρότεροι κανονισμοί ή ακόμα και μια γενική απαγόρευση στη Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Huawei δήλωσε στο Reuters ότι βασίζεται στον εποικοδομητικό διάλογο με γνώμονα τα γεγονότα.
«Η ασφαλής χρήση των δικτύων είναι ανεξάρτητη από τη χώρα προέλευσης ενός παρόχου και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω παγκόσμιων προτύπων στη διεθνή συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών», σημείωσε η εταιρεία.