Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία έξι νέων κόμβων κατά της παραπληροφόρησης, οι οποίοι θα αποτελέσουν μέρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO), της ανεξάρτητης πλατφόρμας για ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην Ευρώπη.
Καλύπτοντας πλέον όλες τις χώρες της ΕΕ, οι νέοι κόμβοι θα τεθούν σε λειτουργία από τις αρχές του 2023 και θα συμπληρώσουν τους υφιστάμενους οκτώ κόμβους που λειτουργούν ήδη από το 2021. Θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας διεπιστημονικής κοινότητας, ώστε να συγκροτηθεί ένα δίκτυο ικανό να εντοπίζει και να αναλύει εκστρατείες παραπληροφόρησης, να διοργανώνει δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε εθνικό ή πολυεθνικό επίπεδο και άλλες δραστηριότητες που στηρίζουν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Η διασφάλιση της διαφάνειας, η ευαισθητοποίηση του κοινού και ο έλεγχος των γεγονότων είναι μερικά από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτουμε για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Διασφαλίζουμε ότι αυτό γίνεται αποτελεσματικά και ότι τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε την εμπειρία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν επίσης οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε όλες τις γλώσσες.»
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε τα εξής: «Στην ΕΕ, ενισχύουμε τις δράσεις μας κατά της παραπληροφόρησης και η συμβολή του EDMO σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική. Η νέα πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που μόλις τέθηκε σε ισχύ και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ για να καταστεί ο διαδικτυακός χώρος ασφαλέστερος, θα αναβαθμίσει σημαντικά τη μάχη μας κατά της παραπληροφόρησης.»
Οι έξι προτάσεις που επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ (περίπου 8 εκατ. ευρώ συνολικά) μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Ο κάθε ένας από τους νέους εθνικούς και περιφερειακούς κόμβους θα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβενία.