Την ώρα που η αγορά των κρυπτονομισμάτων κλυδωνίζεται από την κατάρρευση του FTX, οι αρμόδιοι για την χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής αναφέρουν πως οι επερχόμενοι κανόνες που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα crypto θα αποτρέψουν παρόμοια σκάνδαλα στο μέλλον.
Το FTX ήταν το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο. Μέσω αυτού, κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να αγοράσει και να ανταλλάξει Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, αποτελώντας έναν βασικό κόμβο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού δικτύου που στηρίζει τη σχετική βιομηχανία. Κήρυξε πτώχευση αυτόν τον μήνα, χάνοντας τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κεφάλαια πελατών.
Στις Βρυξέλλες, οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχυρίζονται ότι το επερχόμενο «εγχειρίδιο κανόνων», που θα φέρει την ονομασία Markets in Crypto-assets (MiCA), θα αποτρέψει μελλοντικά σκάνδαλα. Το νομοσχέδιο MiCA θα πρέπει «να εκληφθεί ως παγκόσμιο μοντέλο» για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, τόνισε ο Stefan Berger, ο ευρωβουλευτής που ήταν αρμόδιος για την προώθηση του εντός του ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «αντιμετωπίζει ακριβώς αυτό το πρόβλημα», που προκάλεσε την «πτώση» του FTX. «Παρέχει μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, καθιστά υποχρεωτική την απόδειξη καλής διαχείρισης και προσφέρει διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων των πελατών και των κεφαλαίων», είπε ο Berger.
Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ των πρώτων περιοχών στον κόσμο που προχωρούν στην ανάπτυξη μιας ευρείας νομοθεσίας για τα περιουσιακά στοιχεία crypto και τους παρόχους σχετικών υπηρεσιών. Η ΕΕ θεωρεί τον εαυτό της «ηγέτη» στη ρύθμιση των νέων τεχνολογιών, αναφέροντας συχνά ως παραδείγματα τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων και το σχέδιο νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη.
Τώρα, στοχεύει να κάνει το ίδιο για την αγορά του crypto: «O MiCA θα προστατεύσει τους καταναλωτές, την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Θα φέρει τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, τους παρόχους wallet και τους εκδότες υπό την εποπτεία της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την κατάρρευση του FTX.
Ο σχετικός κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2023, το νωρίτερο. Όμως, όπως ισχυρίζονται οι αναλυτές, έχει ήδη αποτρεπτικό αποτέλεσμα. «Ενώ ο MiCA δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, προμηνύει τι θα συμβεί και κάνει τους εγκληματίες να μείνουν μακριά», δήλωσε στο Politico ο Philipp Sandner, επικεφαλής του Blockchain Center στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης.
Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να επηρεάζεται περιορισμένα από την κατάρρευση του FTX. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το σκάνδαλο του FTX «δεν ήταν έκπληξη», προσθέτοντας ότι η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου δεν είχε καμία σημαντική επίπτωση στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές. «Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν επηρεάστηκαν τόσο – δεν είχαν εγγραφεί τόσοι πολλοί στο FTX», δήλωσε ο Sandner από τη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εθνικοί κανονισμοί στη Γερμανία και τη Γαλλία απαιτούν από τις εταιρείες που διαθέτουν crypto πελατών να εγγραφούν στις οικονομικές αρχές και να εμποδίσουν τους μη εγγεγραμμένους φορείς να διαφημίζονται στη χώρα. Παρόμοιοι κανόνες προστάτευσαν επίσης την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο από την αναταραχή, πρόσθεσε.
Εντούτοις, ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Κύπρος, αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις της εξέλιξης. Στις 15 Σεπτεμβρίου, το FTX ανακοίνωσε ότι έλαβε άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, ώστε να παρέχει στους πολίτες της ΕΕ σχετικές επενδυτικές υπηρεσίες, αν και δεν toy επιτρεπόταν να πραγματοποιεί συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέστειλε την άδεια στις 9 Νοεμβρίου.