Μια έκθεση της Analysys Mason για λογαριασμό της Ericsson αναφέρεται στα πιθανά οικονομικά, καταναλωτικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) σε 15 αναδυόμενες αγορές, τονίζοντας ότι αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να δουν αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,3% και 0,46% έως το 2035.
Οι χώρες που λαμβάνονται υπόψιν στη συγκεκριμένη έκθεση είναι το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη και η Τουρκία.
Η επέκταση στη ζώνη μεσαίων συχνοτήτων είναι ένας «βασικός παράγοντας επιτυχίας» για τις αναδυόμενες αγορές. Όπως σημειώνεται, η αναβάθμιση της βιομηχανίας και των αγροτικών περιοχών με χρήση έξυπνης τεχνολογίας μπορεί να αντιπροσωπεύει το 85-90% των συνολικών οικονομικών οφελών σε κάθε αναδυόμενη αγορά.
Η γεωργία χαρακτηρίζεται ως ένας σημαντικός τομέας και για τις 15 αγορές, καθώς αντιπροσωπεύει έως και 10% του ΑΕΠ σε ορισμένες αγορές. Η έκθεση εκτιμά ότι η ενισχυμένη αγροτική κάλυψη του 5G θα μπορούσε να προσφέρει έως και 1,8% αύξηση του μακροπρόθεσμου ΑΕΠ από τη γεωργία. Το 5G θα προωθήσει, επίσης, τις βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας, θα αυξήσει την αποδοτικότητα και θα μειώσει τα γεωργικά απόβλητα.
Σε άλλα ευρήματα της μελέτης αναφέρεται πως το βασικό κόστος εγκατάστασης υποδομών 5G εκτιμάται μεταξύ 3-8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά χώρα, ενώ απαιτείται μια επιπλέον επένδυση 20-35% για την επέκταση της κάλυψης. Πέρα από την κάλυψη του βασικού κόστους, η επέκταση της κάλυψης μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για το ΑΕΠ από την υιοθέτηση του στη βιομηχανία, ιδίως από την επέκταση της κάλυψης στη μεσαία ζώνη συχνοτήτων.
Οι περισσότερες χώρες αναμένεται πως θα παρουσιάσουν συνολικά οικονομικά οφέλη για το ΑΕΠ τρεις έως επτά φορές υψηλότερα από το πρόσθετο κόστος σε σχέση με την επέκταση της κάλυψης.
Τα κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από το 5G θα είναι μεγαλύτερα από το FWA, τα logistics, τη γεωργία και περιπτώσεις χρήσης σε σχέση με την υγειονομική περίθαλψη. Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση του 5G μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών, υποστηρίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη γεωργία, τις εμπορευματικές μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τα έξυπνα εργοστάσια και τις κατασκευές.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές και οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη δυνητική ανάπτυξη αντιμετωπίζοντας το 5G ως «εθνική υποδομή» και έχοντας εθνική στρατηγική και οδικό χάρτη.