Όπως αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις εταιρείες που παρουσιάζουν σημαντική έκθεση στην οικονομία της Κίνας, αναγκάζοντάς τις να αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες και πιθανώς να διεξάγουν τεστ αντοχής σε σχέση με γεωπολιτικούς κινδύνους.
Τα προτεινόμενα μέτρα αποτελούν μέρος μιας νέας στρατηγικής απέναντι στην Κίνα, που εκπονείται από την κυβέρνηση του καγκελαρίου Olaf Scholz, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της χώρας από την οικονομική υπερδύναμη της Ασίας.
«Στόχος είναι να αλλάξει η δομή των κινήτρων για τις γερμανικές εταιρείες με οικονομικά μέσα, έτσι ώστε η μείωση της εξάρτησης να είναι πιο ελκυστική», σημειώνει το έγγραφο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις χημικές βιομηχανίες και τις βιομηχανίες αυτοκινήτων.
Το προσχέδιο, που εκπονήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής την Annalena Baerbock από το κόμμα των Πρασίνων, πρέπει να λάβει έγκριση και από άλλα υπουργεία. Η τελική απόφαση για τη στρατηγική σε σχέση με την Κίνα αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.
Η σχέση των δύο χωρών έχει τεθεί υπό στενό έλεγχο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, που οδήγησε στο τέλος μιας δεκαετούς ενεργειακής σχέσης με τη Μόσχα, με πολλές εταιρείες να εγκαταλείψουν τις τοπικές τους δραστηριότητες. «Δεν πρέπει να κάνουμε ξανά αυτό το λάθος. Αυτό είναι ευθύνη των πολιτικών και των εταιρειών», ανέφερε το έγγραφο.
«Σε αυτή τη βάση, θα αξιολογήσουμε εάν οι επηρεαζόμενες εταιρείες θα πρέπει να διεξάγουν τακτικά τεστ αντοχής προκειμένου να εντοπίζουν σε πρώιμο στάδιο τους κινδύνους που σχετίζονται με την Κίνα και να λαμωβάνουν διορθωτικά μέτρα».
Η νέα στρατηγική σηματοδοτεί μια απόκλιση από τις πολιτικές που ακολουθούσε το Βερολίνο υπό την πρώην καγκελάριο Angela Merkel.