Η Adtran ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) αξιοποιεί λύση της για την πιλοτική λειτουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων στον δήμο Περιστερίου. Μετά την επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ σε εθνικό επίπεδο, σχεδιάζεται η υποστήριξη όλων των τοπικών παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών και η σύνδεση άνω των τριών εκατομμυρίων σπιτιών και επιχειρήσεων στο δίκτυο οπτικής ίνας, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ διαθέτει περίπου έξι εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που την καθιστά ηγέτη στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υποστηρίζοντας τις τρέχουσες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης, η εταιρεία θέλησε να αναπτύξει ένα πανελλαδικό δίκτυο οπτικής ίνας για την αγορά της χονδρικής, ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και να βοηθήσει στη διάθεση υψηλότερων ταχυτήτων εντός της Ελλάδας.
Η ΔΕΗ επέλεξε την λύση end-to-end fiber broadband της Adtran για να αναπτύξει την πιλοτική της υποδομή. Στην πρώτη φάση, αναπτύσσει την τεχνολογία PON σε όλη την υπάρχουσα υποδομή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την παροχή υπηρεσιών χονδρικής gigabit. Αργότερα, θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το ίδιο δίκτυο για να εισαγάγει λειτουργίες smart grid και άλλες προηγμένες εφαρμογές, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και των λειτουργιών του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Αλέξανδρος Πατεράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, σημείωσε πως «από την αρχή, το επίπεδο δέσμευσης της Adtran στη διαδικασία ανάπτυξης ήταν κάτι που τη διαφοροποιούσε. Οι ανοιχτές λύσεις της μας απαλλάσσουν από το να περιοριστούμε σε έναν προμηθευτή. Η ανοιχτή αρχιτεκτονική της πλατφόρμας μας παρέχει ευελιξία και δυνατότητες κλιμάκωσης».
«Η Adtran βοηθά τους παρόχους, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους δήμους κάθε μεγέθους και σε κάθε περιοχή του κόσμου να λανσάρουν υπηρεσίες πρόσβασης οπτικών ινών πολλών gigabit» δήλωσε ο Stuart Broome, Αντιπρόεδρος Πωλήσεων, EMEA της Adtran. «Η αρχιτεκτονική που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ έχει εξελιχθεί ώστε να λαμβάνει υπόψιν τα πλεονεκτήματα των αρχών σχεδιασμού των web-scale data center, προσφέροντας στους παρόχους οφέλη στη δημιουργία δικτύου, τη διάθεση υπηρεσιών και τη συνολική κατανάλωση πόρων». Ως αποτέλεσμα, οι φορείς εκμετάλλευσης λαμβάνουν «αυξημένη αξία για τους επενδυτές» και ενισχυμένη «ανταγωνιστικότητα στην αγορά».