Το Τουβαλού, ένα νησιωτικό κράτος που βρίσκεται στον Ειρηνικό και θεωρείται απά τα πλέον απομονωμένα του κόσμου, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ψηφιακή εκδοχή του, αντιγράφοντας τη γεωγραφία και τα διάφορα ορόσημα του και διατηρώντας την ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς απειλεί να βυθιστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, Simon Kofe, είπε στην COP27, τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα, ότι είναι καιρός να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για την επιβίωση της χώρας του – και σε αυτό περιλαμβάνεται η εξέλιξη του νησιού στο πρώτο κράτος που θα βρίσκεται στο metaverse, χρησιμοποιώντας επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα (VR).
«Η γη μας, ο ωκεανός μας, ο πολιτισμός μας είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του λαού μας και για να τα κρατήσουμε ασφαλή από ζημιές, ό,τι κι αν συμβεί στον φυσικό κόσμο, θα τα μεταφέρουμε στο cloud», σημείωσε, σε ένα βίντεο που τον δείχνει να στέκεται πάνω σε ένα ψηφιακό αντίγραφο μιας νησίδας που απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Ο Kofe τράβηξε την παγκόσμια προσοχή στο COP26 του περασμένου έτους, όταν μίλησε στο συνέδριο όρθιος, ενώ βρισκόταν μέχρι τα γόνατα μέσα στη θάλασσα, για να δείξει πώς το Τουβαλού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής. Το Τουβαλού πρέπει να δράσει επειδή οι χώρες παγκοσμίως δεν κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν την κλιματική αλλαγή, τόνισε χαρακτηριστικά.
Το Τουβαλού θα είναι η πρώτη χώρα που θα «αντιγραφεί» στο μετασύμπαν, αλλά ακολουθεί τόσο την πόλη της Σεούλ όσο και το νησιωτικό κράτος των Μπαρμπάντος, που έχουν ανακοινώσει ότι θα εισέλθουν στο metaverse για να παρέχουν διοικητικές και προξενικές υπηρεσίες, αντίστοιχα.
«Η ιδέα είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κράτος και, πέρα από αυτό, να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας, τις γνώσεις μας, την ιστορία μας, σε έναν ψηφιακό χώρο», δήλωσε ο Kofe στο Reuters πριν από την ανακοίνωση.
Ο ίδιος είπε ότι ελπίζει πως η δημιουργία ενός «ψηφιακού έθνους» θα επιτρέψει στο Τουβαλού να συνεχίσει να λειτουργεί ως κράτος ακόμα κι αν βυθιστεί τελείως.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, επτά κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει σε συνεχή αναγνώριση, αλλά υπάρχουν προκλήσεις εάν το Τουβαλού βυθιστεί, καθώς θα εμπίπτει σε έναν νέο τομέα του διεθνούς δικαίου.