Υπό διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίθεται η εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft. Η Κομισιόν ανησυχεί ότι το προτεινόμενο deal «ενδέχεται να μειώσει τον ανταγωνισμό στις αγορές της διανομής βιντεοπαιχνιδιών για κονσόλες και PC και των λειτουργικών συστημάτων υπολογιστών».
Η Activision και η Microsoft είναι και οι δύο developers και εκδότες βιντεοπαιχνιδιών για κονσόλες, υπολογιστές, φορητές συσκευές κτλ. Η εξαγορά ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, αποτελώντας ένα deal 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα νέα προκάλεσαν ανησυχίες, όχι μόνο για τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, αλλά και για την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η νέα ανακοίνωση αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια εις βάθος έρευνα σε σχέση με τη συμφωνία, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι επιζήμια για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας gaming και υπολογιστών. Ειδικότερα, η Επιτροπή ανησυχεί ότι, με την εξαγορά της Activision Blizzard, η Microsoft ενδέχεται να αποκλείσει την πρόσβαση σε παιχνίδια της Activision Blizzard, «ειδικά σε τίτλους υψηλού προφίλ και μεγάλης επιτυχίας όπως το Call Of Duty».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η Microsoft μπορεί να έχει τη δυνατότητα, καθώς και ένα πιθανό οικονομικό κίνητρο, να συμμετάσχει σε στρατηγικές αποκλεισμού έναντι των ανταγωνιστών διανομέων βιντεοπαιχνιδιών κονσόλας, όπως να εμποδίσει αυτές τις εταιρείες να διανέμουν τα βιντεοπαιχνίδια της Activision Blizzard στο κονσόλες ή να υποβαθμίσει τους όρους ή τις προϋποθέσεις για τη χρήση ή την πρόσβασή τους σε αυτά».
Όσον αφορά στις συνδρομητικές υπηρεσίες, η Επιτροπή ανησυχεί ότι, εξαγοράζοντας την Activision Blizzard, «η Microsoft ενδέχεται να αποκλείσει την πρόσβαση, εις βάρος των ανταγωνιστών διανομέων βιντεοπαιχνιδιών για κονσόλες και υπολογιστές που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, στα δικά της της βιντεοπαιχνίδια, τα οποία είναι βασικά για την παροχή εκκολαπτόμενων υπηρεσιών».
«Τέτοιες στρατηγικές αποκλεισμού θα μπορούσαν να μειώσουν τον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ποιότητα και λιγότερη καινοτομία για τους διανομείς παιχνιδιών κονσόλας, που με τη σειρά τους μπορεί να μεταφερθούν στους καταναλωτές».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως υπάρχει ανησυχία και για τα λειτουργικά συστήματα. Όπως αναφέρεται, «σε αυτό το στάδιο της έρευνας, η Κομισιόν εκφράζει ανησυχίες ότι η προτεινόμενη εξαγορά ενδέχεται να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά λειτουργικών συστημάτων για PC. Ειδικότερα, η Επιτροπή ανησυχεί ότι η Microsoft ενδέχεται να μειώσει τη δυνατότητα των ανταγωνιστών παρόχων λειτουργικών συστημάτων υπολογιστών να ανταγωνιστούν το λειτουργικό σύστημα Windows, συνδυάζοντας τα παιχνίδια της Activision Blizzard και τη διανομή παιχνιδιών της Microsoft μέσω cloud game streaming στα Windows.
Αυτό θα αποθάρρυνε τους χρήστες να αγοράσουν υπολογιστές που δεν έχουν Windows. Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η Microsoft μπορεί να έχει τη δυνατότητα, καθώς και ένα πιθανό οικονομικό κίνητρο, να εμπλακεί σε μια τέτοια συμπεριφορά έναντι ανταγωνιστών παρόχων λειτουργικών συστημάτων Η/Υ».
Η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού της Ευρώπης, ανέφερε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ευκαιρίες για μελλοντικούς και υπάρχοντες διανομείς βιντεοπαιχνιδιών PC και κονσόλων, καθώς και για ανταγωνιστές προμηθευτές λειτουργικών συστημάτων υπολογιστών. Το θέμα είναι να διασφαλιστεί ότι το οικοσύστηματων βιντεοπαιχνιδιών παραμένει ζωντανό προς όφελος των χρηστών, σε έναν τομέα που εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η εις βάθος έρευνά μας θα αξιολογήσει πώς η συμφωνία επηρεάζει την αλυσίδα εφοδιασμού των video games.»
Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της 90 ημέρες για να ολοκληρώσει την έρευνα για να αποφασίσει εάν οι ανησυχίες είναι έγκυρες ή όχι. Θα λάβει την απόφασή της στις 23 Μαρτίου 2023.