Το όραμα και τη στρατηγική που ακολουθεί για να είναι ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, παρουσίασε ο Όμιλος ΟΤΕ. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου και αποτελεί βασική του προτεραιότητα.
Όπως σχολίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ: «Οτιδήποτε κάνουμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε, το κοιτάμε μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις επενδύσεις στα δίκτυα και τις υπηρεσίες μας, μέχρι τα ICT έργα που υλοποιούμε, τους συνεργάτες που επιλέγουμε και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας».
Υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες κι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Είναι το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. «Όσο πιο μεγάλη είναι μία εταιρεία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ευθύνη και τόσο πιο έντονο είναι το αποτύπωμά της στην κοινωνία», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσαμάζ. Και πρόσθεσε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το αύριο είναι σήμερα. Δεν αρκεί να κάνουμε το ελάχιστο, αυτό που απαιτεί ο Νόμος. Πρέπει να κάνουμε άλματα, για να δούμε ουσιαστική αλλαγή και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εταιρείες, Πολιτεία και κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά.»
Βιώσιμη Ανάπτυξη από το 2012
Ξεκινώντας από το 2012, ο Όμιλος ΟΤΕ έχτισε βήμα βήμα την κουλτούρα και τον τρόπο σκέψης και πράξης και πέτυχε να βάλει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο κάθε εταιρικής λειτουργίας και επιχειρηματικής του δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα μετρά σημαντικές επιτυχίες:
- Από το 2017 έως το 2021, μείωσε τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 85%, κυρίως μέσω χρήσης εγγυήσεων προέλευσης.
- Το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού του Ομίλου στην Ελλάδα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήδη από το 2020.
- Ενώ η χρήση δεδομένων αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια έχοντας τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2017, ο Όμιλος ΟΤΕ μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 7%, στις 496 GWh, το 2021.
- Το 2021 διαχειρίστηκε υπεύθυνα (ανακύκλωσε ή επαναχρησιμοποίησε) το 88% των αποβλήτων από όλες τις δραστηριότητές του, συγκριτικά με το 75% το 2018.
- Έχει συλλέξει προς ανακύκλωση 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών συσκευών και αξεσουάρ στην 15ετία. Οι συσκευές που συλλέχθηκαν το 2020 έχουν αυξηθεί κατά 100%, σε σχέση με το 2014.
- Οι προσλήψεις γυναικών αυξήθηκαν από 30% το 2019, σε 40% το 2021.
- Το 40% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού του είναι γυναίκες, ένα υψηλό ποσοστό για εταιρεία τεχνολογίας.
- Το 35% των θέσεων ευθύνης του Ομίλου ΟΤΕ ανήκει σε γυναίκες.
- Έχει αναβαθμίσει τη χώρα, φτιάχνοντας υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει περάσει πάνω από 46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών κι έχει δώσει πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTEFiber στο 70% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Μόνο το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G είναι στο 99%, και του 5G θα έχει φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος της χρονιάς.
- 2,5 εκατ. ήταν οι επωφελούμενοι μόνο το 2021, από τις περισσότερες από 45 πρωτοβουλίες ψηφιακής συμπερίληψης.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ που την τελευταία 10ετία, ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν, το Πρόγραμμα Υποτροφιών που μετρά πάνω από 750 υποτρόφους, η στήριξη 60 οργανισμών που στηρίζουν παιδιά, η κατασκευή 19 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά σε ελληνικά νοσοκομεία που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως και η παροχή εξοπλισμού για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά την περίοδο της πανδημίας.
Στρατηγική και δεσμεύσεις για έναν κόσμο καλύτερο για όλους
Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του Ομίλου Deutsche Telekom, και εστιάζει σε τέσσερεις προτεραιότητες:
- Κλιματική Ουδετερότητα: Μείωση των εκπομπών, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και συμβολή στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος πελατών και συνεργατών.
- Κυκλική Οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας: Εξοικονόμηση φυσικών πόρων και προώθηση των αρχών κυκλικής οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας.
- Συμπερίληψη & ίσες ευκαιρίες στην εργασία: Εταιρική κουλτούρα και καθημερινή πρακτική του Ομίλου ΟΤΕ που προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης.
- Ψηφιακή Κοινωνία για όλους: Καθοριστική συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και ταυτόχρονη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων στον ψηφιακό κόσμο.
Με βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε πέντε βασικές δεσμεύσεις για το μέλλον:
- Κλιματική Ουδετερότητα για τον Όμιλο ΟΤΕ από τη λειτουργία του έως το 2025 και για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040.
- Μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 2022.
- Συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024.
- Τουλάχιστον 30% των ανώτερων και ανώτατωνδιευθυντικών στελεχών του Ομίλου να είναι γυναίκες μέχρι το 2024.
- Πάνω από 10 εκατ. επωφελούμενους από δράσεις ψηφιακής συμπερίληψης του Ομίλου ΟΤΕ το 2021-2024.
«Οι πέντε αυτές δεσμεύσεις είναι τα μεγάλα μας στοιχήματα. Όμως το έργο μας, οι πράξεις μας, δεν εξαντλούνται εδώ. Κάτω από κάθε πυλώνα της στρατηγικής μας έχουμε θέσει πολλούς ακόμη μικρούς και μεγάλους στόχους, για τους οποίους όλοι οι άνθρωποί μας εργάζονται καθημερινά. Τους ευχαριστώ όλους», τόνισε ο κ. Τσαμάζ.
Οι 4 στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου ΟΤΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου ΟΤΕ και αποτελεί βασική του προτεραιότητα. Η στρατηγική του Ομίλου ΟΤΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, επικεντρώνεται στην Κλιματική Ουδετερότητα, την Κυκλική Οικονομία σε όλη την Αλυσίδα Αξίας, τη Συμπερίληψη και τις Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία και την Ψηφιακή Κοινωνία για όλους.
Για τους τέσσερεις αυτούς πυλώνες στρατηγικής, ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα, έχει σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα, ενώ έχει θέσει βασικές δεσμεύσεις.
1.Κλιματική Ουδετερότητα
Για να μειώσει ακόμα περισσότερο και να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη λειτουργία του και σε όλη την αλυσίδα αξίας, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει δεσμευτεί σε 3 φιλόδοξους στόχους, που ισχύουν σε επίπεδο Ομίλου Deutsche Telekom:
- Μηδενισμό εκπομπώναπό την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του έως το 2025
- Μηδενισμό εκπομπών CO2σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040
- 100% χρήση ανανεώσιμωνπηγών ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού, κάθε χρόνο από το 2021
Μέχρι σήμερα, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα για τη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος μέσα από μέτρα και δράσεις που έχει υλοποιήσει στα δίκτυα και τα data centers, στα κτίρια και τα καταστήματά του και στον στόλο οχημάτων του.
Όσον αφορά στα δίκτυά του, λειτουργεί με 100% πράσινο ρεύμα, ενώ την τελευταία πενταετία, εφάρμοσε μέτρα που συνέβαλαν στην εξοικονόμηση 150 GWh ηλεκτρισμού, όσο δηλαδή η κατανάλωση ηλεκτρισμού μιας πόλης 120.000 κατοίκων. Και παρόλο που ο όγκος των μεταφερόμενων δεδομένων από το δίκτυο τριπλασιάστηκε, ο Όμιλος ΟΤΕ κατάφερε να μειώσει κατά 7% την κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με το 2017. Ταυτόχρονα, o Όμιλος ΟΤΕ εκσυγχρονίζει τα data center του, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους κατά περίπου 8% σε σύγκριση με το 2017. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση υποδομών, όπως ο κλιματισμός και ο φωτισμός, αλλά και στην ανανέωση του ΙΤ εξοπλισμού.
Όσον αφορά στα κτίρια και τα καταστήματά του, οι ανακαινίσεις και η λειτουργία τους, γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνονται οι ενεργειακές καταναλώσεις και οι εκπομπές CO2. Τέσσερα από τα κτίρια του Ομίλου ΟΤΕ έχουν ήδη λάβει σημαντικές περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις LEED, ενώ αναμένεται η πιστοποίηση άλλων δύο εμβληματικών κτιρίων που ανακαινίζονται αυτήν τη στιγμή: το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ και το ΝΥΜΑ. Επιπλέον, τα καταστήματά του, κατασκευάζονται με ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ διαθέτουν LED φωτισμούς.
Για τον στόλο οχημάτων του, ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει στην Ηλεκτροκίνηση. Σταδιακά αντικαθίστανται περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid. Πρόσφατα μάλιστα, αποφασίστηκε η μίσθωση 33 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Μέχρι το 2023, θα έχει ολοκληρωθεί, επίσης, η κατασκευή 215 σταθμών φόρτισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ομίλου. Ιδιαίτερα πρωτοποριακή είναι και η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων από τεχνικούς, σε 4 πόλεις της Ελλάδας (Μεσολόγγι, Βόλος, Τρίκαλα, Ρόδος).
Ως εταιρεία τεχνολογίας, ο Όμιλος ΟΤΕ παρέχει πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που βοηθούν και τους πελάτες του να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Μεταξύ αυτών, είναι λύσεις Smart Cities (έξυπνη στάθμευση, έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων κλπ), καθώς και ΙοΤ & Cloud λύσεις (digital office, COSMOTE Fleet Tracker, Enterprise Cloud Services κ.α.).
2.Κυκλική Οικονομία σε όλη την αλυσίδα αξίας
Η Κυκλική Οικονομία είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που εξοικονομεί φυσικούς πόρους και αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον. Αφορά 6 βασικές αρχές: σχεδιασμός, παραγωγή, χρήση, επισκευή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
Οι σημαντικότερες δεσμεύσεις του Ομίλου ΟΤΕ για την Κυκλική Οικονομία είναι:
- μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίαςσε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ)
- συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρπρος ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024
- 100% φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίεςγια τις νέες τερματικές συσκευές με την επωνυμία της εταιρείας, όπως routers και αποκωδικοποιητές, σταδιακά από το 2022
- 25% μείωση της χρήσης χαρτιού έως το 2023
- διατήρηση της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσηςσε όλα τα κεντρικά κτίρια του Ομίλου ΟΤΕ
- ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσηςσε όλα τα κτίρια και τα καταστήματά του
Ο Όμιλος ΟΤΕ ενσωματώνει τις αρχές Κυκλικής Οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του εδώ και αρκετά χρόνια, πριν ακόμα ψηφιστούν σχετικές νομοθεσίες. Αν και πρόκειται για ένα δύσκολο έργο με μακροπρόθεσμη δέσμευση από το στάδιο του σχεδιασμού ενός προϊόντος έως το στάδιο που το προϊόν δεν είναι πλέον απαραίτητο, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, τα τελευταία 3 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ στην Ελλάδα έχει διαχειριστεί υπεύθυνα (ανακυκλώσει ή επαναχρησιμοποιήσει) σχεδόν το 90% των αποβλήτων από τις δραστηριότητές του. Το 2021, το 70% του συνόλου των αποβλήτων του (π.χ. καλώδια, συσσωρευτές, ICT, εξοπλισμός, κινητά τηλέφωνα) προερχόταν από το δίκτυό του. Τίποτα από αυτό το 70%, δεν κατέληξε σε ΧΥΤΑ. Σημαντικό είναι το αποτύπωμά του και μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης, ηλεκτρονικών και αστικών αποβλήτων, τα οποία εφαρμόζει για πάνω από 10 χρόνια στα κτίρια και στα καταστήματά του. Λειτούργησε το πρώτο εταιρικό πρόγραμμα ανακύκλωσης για χώρους γραφείων, που εφάρμοσε την αρχή του διαχωρισμού των υλικών στην πηγή, με τη συλλογή τους σε διαφορετικούς κάδους. Επιπλέον, από το 2006 μέχρι και το 2021, συλλέχθηκαν προς ανακύκλωση πάνω από 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών συσκευών και 549 τόνοι μπαταριών. Επίσης, είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ανακατασκευάζει τερματικό εξοπλισμό, για πάνω από μία δεκαετία. Μέχρι σήμερα, έχει ανακατασκευάσει πάνω από 1,4 εκατ. τεμάχια τερματικού εξοπλισμού.
Όσον αφορά στην κατανάλωση χαρτιού, τα τελευταία 6 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ κατάφερε να μειώσει τη χρήση του κατά 41%. Από το 2016, έχουν εξοικονομηθεί 2.374 τόνοι χαρτιού, μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στις συναλλαγές του με τους πελάτες του.
Για τη σταδιακή κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης σε κτίρια γραφείων και την κατάργηση πλαστικής σακούλας στα καταστήματα, ο Όμιλος ΟΤΕ έκανε κινήσεις προτού υπάρξουν σχετικές νομοθετικές προβλέψεις, μέσα από το πρόγραμμα #ZEROPLASTIC. Μέσα από αυτό, από το 2019, έχει αποφευχθεί η χρήση 5 εκατ. τεμαχίων πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών κι άλλων πλαστικών ειδών μιας χρήσης.
3.Συμπερίληψη και Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία
Για τη Συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην Εργασία, ο Όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί μια εταιρική κουλτούρα που υιοθετεί και προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η προσέγγισή του αποτελείται από τρεις προτεραιότητες.
Μία από αυτές είναι η δημιουργία Κωδίκων και Πολιτικών που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη θέση του Ομίλου ΟΤΕ για μηδενική ανοχή στις διακρίσεις. Η Πολιτική Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης, ο Κώδικας Δεοντολογίας, οι Βασικές Αρχές Εταιρικής Συμπεριφοράς και ο Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών είναι μόνο μερικές από αυτές.
Παράλληλα, ενημερώνει και εκπαιδεύει τους ανθρώπους του μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα, τη Συμπερίληψη και την εξάλειψη των ασυνείδητων προκαταλήψεων (unconscious biases). Επίσης, στηρίζει και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και φορείς που προωθούν και στηρίζουν αυτά τα θέματα. Για παράδειγμα, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ιδρυτικό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα όλης αυτής της μακροπρόθεσμης προσπάθειας του Ομίλου ΟΤΕ για Συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες στην εργασία αποτυπώνονται και στη συμμετοχή του στον διεθνή δείκτη Bloomberg Gender Equality Index τα 3 τελευταία χρόνια.
4.Ψηφιακή Κοινωνία για όλους
Το όραμα του Ομίλου ΟΤΕ είναι να συμβάλει σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους µέσω της τεχνολογίας. Τα δίκτυά του είναι η ραχοκοκαλιά της ψηφιακής κοινωνίας. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αναβαθμίσει τη χώρα, φτιάχνοντας υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής. Μέχρι σήμερα, έχει περάσει πάνω από 46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών, κι έχει δώσει πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber στο 70% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Μόνο το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G είναι στο 99%, ενώ του 5G, θα έχει φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Όσον αφορά στην ψηφιακή κοινωνία στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Όμιλος ΟΤΕ τοποθετεί την τεχνολογία στην καρδιά της συνεισφοράς του στην κοινωνία, παρέχοντας εργαλεία και υλοποιώντας δράσεις για την ανάπτυξη μιας ισότιμης ψηφιακής κοινωνίας.
Η ψηφιακοποίηση της χώρας με έργα μεγάλης εμβέλειας και η ψηφιακή συμπερίληψη όλων των πολιτών, είναι οι 2 βασικές κατευθύνσεις των δράσεων του Ομίλου για μία Ψηφιακή Κοινωνία για όλους.
Όσον αφορά στην ψηφιακή συμπερίληψη, από την υλοποίηση περισσότερων από 45 πρωτοβουλιών του Ομίλου ΟΤΕ, έχουν επωφεληθεί 2,5 εκατ. άνθρωποι μόνο το 2021. Στόχος του Ομίλου, είναι να ξεπεράσει τους 10 εκατ. επωφελούμενους σε μία τετραετία.
Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες ψηφιακής συμπερίληψης ξεχωρίζει η παροχή δωρεάν Wi Fi σε 25 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι δράσεις Εκπαιδευτικής Ρομποτικής-STEM, με 200.000 παιδιά και εκπαιδευτικούς από σχολεία όλης της χώρας να έχουν επωφεληθεί τα τελευταία 8 χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεισφορά του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο διεξάγει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία έχουν συμμετάσχει πάνω από 6.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί τα τελευταία 3 χρόνια. Επιπλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεισφέρει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το πρόγραμμα #GrowYourBusiness. Μέχρι σήμερα, από τις δράσεις του προγράμματος, έχουν επωφεληθεί δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Συμμετοχή σε διεθνείς και εθνικούς δείκτες, ratings και rankings Βιώσιμης Ανάπτυξης
Οι ESG επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ αναγνωρίζονται από σημαντικούς διεθνείς και εθνικούς δείκτες, ratings και rankings βιώσιμης ανάπτυξης, τους οποίους παρακολουθούν και οι επενδυτές. Σε μερικούς από τους αυτούς, ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει για πάνω από 10 χρόνια.
FTSE4Good
Από το 2008 ο Όμιλος ΟΤΕ πληροί όλες τις απαιτήσεις και συμμετέχει στη σειρά χρηματιστηριακών δεικτών FTSE4Good, ενώ είναι μία από τις 8 ελληνικές εταιρείες που συγκαταλέγονται στον δείκτη FTS4Good Emerging Index, βάσει της αξιολόγησής του τον Αύγουστο του 2022.
VIGEO Eris Best Emerging Markets Performers
Τον Ιούλιο του 2021, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο ΟΤΕ κατατάχθηκε μεταξύ των εταιρειών µε κορυφαίες επιδόσεις σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα µε τον δείκτη «Vigeo Eiris Best Emerging Markets Performers» της «Moody’s ESG Solutions». Συνολικά αξιολογήθηκαν 843 εταιρείες από 36 κλάδους σε 31 χώρες, εκ των οποίων οι 100 µε την υψηλότερη βαθμολογία συμπεριλήφθηκαν στον δείκτη.
ISS–ESG
Ο ΟΤΕ, από το 2018, διαθέτει τον τίτλο «Prime», στο πλαίσιο του Corporate ESG Performance. Ο συγκεκριμένος τίτλος αποδίδεται από την ISS-ESG στις εταιρείες-ηγέτες κάθε κλάδου, αναγνωρίζοντας ότι τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα και οι μετοχές τους πληρούν τις προϋποθέσεις για υπεύθυνες επενδύσεις.
MSCI
Ο OTE αξιολογείται με «ΒΒΒ» από το 2019, με βάση τις επιδόσεις του σε θέματα ESG, από το MSCI ESG Research.
CDP
Από το 2010, ο ΟΤΕ συμμετέχει στην αξιολόγηση του διεθνούς δείκτη CDP για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, αναρτώντας τις απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα του. Κατά την αξιολόγησή του το 2021, ο ΟΤΕ βελτίωσε τη βαθμολογία του, γεγονός που συνέβαλε στην συμπερίληψη του στην κατηγορία «Leadership Α/Α-» του CDP. Η συγκεκριμένη βαθμολογία τοποθέτησε τον ΟΤΕ πολύ πιο ψηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και από τον αντίστοιχο μέσο όρο του τομέα Μέσων ενημέρωσης, τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών κέντρων δεδομένων στον οποίο δραστηριοποιείται.
Bloomberg LP Gender–Equality Index
Από τον Ιανουάριο του 2022, ο Όµιλος OTE περιλαμβάνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον δείκτη Bloomberg LP Gender-Equality Index (GEI), έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς δείκτες όσον αφορά θέματα ισότητας και πρωτοβουλιών προώθησης της θέσης των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Ο ΟΤΕ συγκαταλέγεται μεταξύ των 418 εταιρειών µε συνολική αξία κεφαλαιοποίησης 16 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων ΗΠΑ και µε έδρα σε 45 χώρες και περιοχές που περιλαμβάνονται στον Gender-Equality Index (GEI) του Bloomberg για το 2022.
ATHEX ESG Index
Από τον Ιούλιο 2021, ο ΟΤΕ συμπεριλαμβάνεται στον νέο Δείκτη ATHEX ESG (ATHEX ESG Index) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μαζί µε άλλες εισηγμένες εταιρείες. Ο Δείκτης παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).