Το 2023 θα αποτελέσει έτος κλειδί για τα έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) του δημοσίου, ειδικά όσων θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιβάλλεται να ολοκληρωθούν το 2025.
Σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο της Netcompany – Intrasoft, Αλέξανδρο Μάνο, «για να γίνουν όλα τα έργα που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να έχουν προκηρυχθεί και ανατεθεί μέσα στον επόμενο χρόνο».
Σύμφωνα με όσα έχει πει στη πρόσφατη συνέντευξή του στο Infocom ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) Σταύρος Ασθενίδης, ο προγραμματισμός της για το 2023, περιλαμβάνει την υλοποίηση 58 έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δις. ευρώ.
Ο κ. Μάνος εκτιμά πως είναι εφικτό τα έργα (στο σύνολό τους) να ολοκληρωθούν, ωστόσο, θεωρεί πως πιθανότατα θα χρειαστεί μια παράταση ενός χρόνου. Όπως σημείωσε χθες σε ενημέρωση του Τύπου, η Ψηφιακή Βίβλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτέλεσε βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
Από κει και πέρα οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ειδικά αν τα έργα εκτελούνται από τους ίδιους τους φορείς των έργων. «Η πιθανότητα ένα έργο να ολοκληρωθεί και σωστά σαφώς είναι μεγαλύτερη όταν το αναλαμβάνει η ΚτΠ καθώς οι φορείς στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν την αναγκαία τεχνογνωσία και τους ανθρώπινους πόρους» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η συνολική εικόνα, πάντως, είναι πολύ καλύτερη από κάθε άλλη φορά, αλλά χρειάζεται οι διαδικασίες να επιταχυνθούν».
Ο επικεφαλής της Netcompany – Intrasoft, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιείται στη χώρα, συμπλήρωσε πως από την πλευρά της αγοράς έχει τεθεί θέμα αναθεώρησης των προϋπολογισμών των έργων, στα αρμόδια υπουργεία, κάτι που θεωρείται αναγκαίο λόγω του πληθωρισμού, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.
Τα βασικότερα από τα projects που πρόκειται να δημοπρατηθούν έως το τέλος της χρονιάς από την ΚτΠ, περιλαμβάνουν την αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος τήρησης αρχείων σε όλα (αστικά και ποινικά) τα δικαστήρια, την ψηφιοποίηση εντύπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων (e-Justice προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ) και την ψηφιοποίηση ιατρικών αρχείων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας (80 εκατ. ευρώ).
Ακόμη, έπειτα από την πρόσφατη προκήρυξη του διαγωνισμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, ακολουθεί ο διαγωνισμός για την εξωστρεφή γεωργία (58 εκατ. ευρώ) ενώ μέχρι το τέλος του έτους επίσης αναμένεται να προκηρυχθούν τα έργα για την ψηφιοποίηση αρχείων του υπουργείου Ναυτιλίας (5 εκατ.), τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών (60 εκατ.) και το Hybrid Government Cloud (117,8 εκατ.).
Η Netcompany – Intrasoft (πρώην Intrasoft μέλος του ομίλου της Intracom) η οποία εξαγοράστηκε το 2021 από την δανέζικη, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, Netcompany, έναντι 235 εκατ. ευρώ, αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 8% με 10%.
Στο 9μηνο φέτος πραγματοποίησε τζίρο περίπου 166 εκατ. ευρώ και EBITDA 18 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων της (περίπου 70%) προέρχεται από έργα που έχει αναλάβει στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα αναλαμβάνει έργα από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με αναλογία περίπου 50% για την κάθε κατηγορία. Έχει φτάσει να απασχολεί στην Ελλάδα περί τα 3.000 άτομα καθώς κάθε χρόνο προσθέτει περίπου 250.