Η Vodafone ανακοίνωσε μια σειρά νέων συνεργασιών γύρω από το Open RAN, αποδεικνύοντας περαιτέρω τη δέσμευση της στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική.
Μεταξύ αυτών των ανακοινώσεων, βρίσκεται μια συνεργασία με τη Nokia, με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρως συμβατής λύσης Open RAN αξιοποιώντας το SoC ReefShark της Nokia. Οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι θα αναπτύξουν baseband system που θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο ίδιο επίπεδο με την παραδοσιακή υποδομή RAN για κινητά, με τα live demo να πραγματοποιούνται στις αρχές του επόμενου έτους.
Η τεχνολογία ReefShark της Nokia αναπτύχθηκε από κοινού με τη Marvell, έναν ειδικό στην αγορά των chipset με τον οποίο η Vodafone προχωρά σε ολοένα και περισσότερες συνεργασίες. Στην πραγματικότητα, η δεύτερη ανακοίνωση της εταιρείας συνεπάγεται την επέκταση της υπάρχουσας συνεργασίας γύρω από το Open RAN της εταιρείας με τη Samsung, καλώντας τη Marvell να συμμετάσχει στις προσπάθειες R&D του «ντουέτου».
«Η Vodafone και η Samsung συνδυάζουν την τεχνική ηγεσία τους και ενστερνίζονται τα ανοιχτά πρότυπα με τα προηγμένα chipset της Marvell. Μαζί, μπορούμε να προσφέρουμε ένα σύστημα Open RAN με χαρακτηριστικά και επιδόσεις που ανταγωνίζονται τα παραδοσιακά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και να τα βελτιώσουμε στο μέλλον, φέρνοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη ανθεκτικότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα των προμηθευτών», εξήγησε ο CEO της Vodafone, Johan Wibergh, ο οποίος είναι να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους και να αντικατασταθεί από τον σημερινό chief digital and IT officer, Scott Petty.
Νωρίτερα φέτος, η Samsung και η Vodafone είχαν συνεργαστεί για να λανσάρουν την πρώτη τοποθεσία 5G Open RAN στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η τρίτη συμφωνία σχετίζεται επίσης με τα chipsets, αυτή τη φορά με την αμερικανική Qualcomm. Η νέα συνεργασία θα δει τη Vodafone να συνεργάζεται με τη συγκεκριμένη εταιρεία για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την ενοποίηση μονάδων 5G για χρήση σε μαζικές υλοποιήσεις τύπου MIMO. Αυτές οι μονάδες θα κάνουν χρήση της Accelerator Card RAN X100 5G της Qualcomm και της πλατφόρμας 5G RAN QRU100, που ανακοίνωσε η εταιρεία τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, η Vodafone υπέγραψε νέο μνημόνιο κατανόησης με τον ιαπωνικό πάροχο NTT DoCoMo, δεσμευόμενη να «εναρμονίσει την ενοποίηση του συστήματος κινητής τηλεφωνίας και τις διαδικασίες δοκιμής». Με λίγα λόγια, οι δύο εταιρείες συμφωνούν να μοιραστούν μεταξύ τους την τεχνογνωσία, τις τεχνολογίες και τα αποτελέσματα δοκιμών που σχετίζονται με το Open RAN.
«Η συλλογική δύναμη Ε&Α της Vodafone και της DOCOMO θα μειώσει τα εμπόδια για πολύ περισσότερες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, που επιθυμούν να δημιουργήσουν δίκτυα Open RAN. Αντί να κατακερματίζει τη βιομηχανία, το Open RAN μας φέρνει κοντά, σε όλες τις ηπείρους, για να προωθήσουμε τη διαφοροποίηση των προμηθευτών δικτυακού εξοπλισμού και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ενοποίηση συστημάτων», δήλωσε ο Wibergh.
Παράλληλα με αυτή τη νέα σειρά συνεργασιών, η Vodafone λέει ότι θα προχωρήσει τις δραστηριότητές της γύρω από το Open RAN, στη Γερμανία, στο επόμενο επίπεδο, μετά από επιτυχημένες δοκιμές στην πόλη Plauen νωρίτερα φέτος. Ένα νέο πιλοτικό έργο 5G Open RAN σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2023, με την τεχνολογία να αναπτύσσεται σε εμπορικά δίκτυα σε αγροτικές περιοχές στη Νοτιοανατολική Βαυαρία και τη Βορειοανατολική Κάτω Σαξονία.
Για τη Vodafone, αυτή η ανάπτυξη θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας ευρύτερης διαδικασίας στη Γερμανία στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Συνολικά, η Vodafone στοχεύει να έχει, έως το 2030, το 30% των τοποθεσιών της για την κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη εξοπλισμένες με τεχνολογία Open RAN.
«Αυτό θα είναι το πρώτο σύστημα Open RAN στη Γερμανία που όχι μόνο χρησιμοποιεί ανοιχτές διεπαφές, αλλά είναι χτισμένο σε υλικό και λογισμικό από πολλούς προμηθευτές, [με συστατικά] που είναι πλήρως εναλλάξιμα και διαλειτουργικά βάσει της επιλογής του παρόχου», εξήγησε ο Santiago Tenorio, Διευθυντής Δικτύου και Αρχιτεκτονικής για τη Vodafone.