Το ταχύτερο δίκτυο έγινε ακόμη πιο γρήγορο. Το αμερικανικό Energy Sciences Network (Esnet) αναβαθμίστηκε σε ESnet6, με εύρος ζώνης 46 Terabit το δευτερόλεπτο (Tbps).
Το αρχικό ESnet δημιουργήθηκε το 1986 για να βοηθήσει τους επιστήμονες σε διάφορα εργαστήρια του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας (DOE), επιτρέποντάς τους να μοιράζονται γρήγορα τεράστιες ποσότητες μη επεξεργασμένων δεδομένων.
Μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν, είδε πολλές αναβαθμίσεις για να συμβαδίσει με την πρόοδο της τεχνολογίας και τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγονται από επιστημονικά πειράματα. Το 2021, ένα σύνολο 1,1 exabyte δεδομένων μεταδόθηκε μέσω του συγκεκριμένου δικτύου.
Το ESnet6 αποτελείται από 24.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών που εκτείνονται σε όλη τη χώρα, επιτρέποντας συνδέσεις κορμού που μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ 400 Gigabits το δευτερόλεπτο (Gbps) και 1 Tbps.
Αποτελούσε ήδη το ταχύτερο δίκτυο στον κόσμο, αλλά τώρα σταθεροποιεί αυτό το προβάδισμα, με εύρος ζώνης έως και 46 Tbps. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι δεν πρόκειται για ρεκόρ, όσον αφορά στις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων: αυτή η τιμή ανήκει σε μια πειραματική εγκατάσταση στην Ιαπωνία, η οποία πέτυχε 1 Petabit ανά δευτερόλεπτο (Pbps), δηλαδή 1.000 Tbps.
Το ESnet6 έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους επιστήμονες να μεταφέρουν μεγάλα σύνολα δεδομένων μεταξύ ομάδων, οργάνων και εγκαταστάσεων και θα βοηθήσει σημαντικούς ερευνητικούς τομείς, όπως η κλιματική μοντελοποίηση, οι γονιδιωματικές μελέτες, οι τηλεσκοπικές παρατηρήσεις, τα πειράματα φυσικής και οι κβαντικές πληροφορίες.
Περισσότερα από 40 εργαστήρια και ερευνητικές τοποθεσίες συνδέονται απευθείας σε αυτό το δίκτυο. Το ESnet συνδέει επίσης ερευνητικά και εμπορικά δίκτυα, επιτρέποντας στους ερευνητές να συνεργάζονται με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.