Ο GSMA λέει ότι για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες, θα πρέπει να «ψηφιοποιηθούν» – κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της ταχύτερης διάθεσης των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G).
Ο εμπορικός οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα το Mobile Economy Report for Europe για το 2022, στο οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ δεν θα επιτύχει τους «ψηφιακούς στόχους της δεκαετίας», εκτός εάν επιταχύνει τη διάθεση του 5G σε ολόκληρη τη Γηραιά ήπειρο.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις φιλοδοξίες της σε σχέση με τις ψηφιακές δεξιότητες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τις βιώσιμες ψηφιακές υποδομές και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών – που θα ήθελε να έχουν επιτευχθεί έως το 2030.
Όσον αφορά στην πρόοδο του 5G, ο GSMA αναφέρεται σε μια άλλη έκθεση του, όπου τονιζόταν πως, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, 108 πάροχοι σε 34 αγορές σε ολόκληρη την Ευρώπη είχαν προχωρήσει σε εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, ενώ η αποδοχή από τους καταναλωτές ήταν στο 6%. Η έκθεση προέβλεπε ότι έως το 2025, η μέση υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη θα έχει φτάσει στο 44%.
Αυτό, σύμφωνα με τον GSMA, δεν είναι καλά νέα, γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή η Νότια Κορέα αναμένεται να έχει φτάσει σε ποσοστό της τάξεως του 73%, ενώ Ιαπωνία και ΗΠΑ θα βρίσκονται κοντά στο 68%. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς η Ευρώπη θα μείνει πίσω σε σχέση με την «ψηφιοποίηση» των οικονομιών της, με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές. Ο GSMA ζητά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να «δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες» για επενδύσεις σε ιδιωτικές υποδομές, εκσυγχρονισμό δικτύων και ψηφιακή καινοτομία.
«Η Ευρώπη υιοθετεί το 5G πιο γρήγορα από ποτέ, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη εστίαση στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις σε υποδομές, ώστε να καταφέρει να συμβαδίσει με άλλες παγκόσμιες αγορές. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την εφαρμογή της αρχής της δίκαιης συνεισφοράς στο κόστος του δικτύου», όπως δήλωσε ο Daniel Pataki, Αντιπρόεδρος Πολιτικής & Κανονισμού της GSMA και επικεφαλής για τις δραστηριότητας στην Ευρώπη.
Αυτή η «δίκαιη συνεισφορά» είναι ένα επιχείρημα που προβάλλουν εδώ και αρκετό καιρό οι πάροχοι -και κάτι που πλέον χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο GSMA- το οποίο με λίγα λόγια υποστηρίζει ότι εφόσον εταιρείες όπως το Netflix και το Facebook βγάζουν πολλά χρήματα, θα πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της υποδομής.