Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο. Αρχικά, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου άρχισε να αυξάνεται λόγω της ανάκαμψης μετά την περίοδο του Covid. Επιπροσθέτως, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία έκανε την εμφάνισή της, με αποτέλεσμα οι τιμές της ενέργειας να εκτοξευτούν. Έτσι, η ανάπτυξη έχει αντικατασταθεί από την αστάθεια, όπως αναφέρει η CapitalPanda στην ανάλυσή της.
Σε κάποιο βαθμό, η αστάθεια στην αγορά ενέργειας μπορεί να αποδοθεί στην «τέλεια καταιγίδα» που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία. Η ανάκαμψη μετά την εποχή Covid, σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν ως αποτέλεσμα αρχικά την εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η αγορά τώρα αναζητά μια νέα ισορροπία.
Στις ευρωπαϊκές αγορές (Χρηματιστήριο Ενέργειας), η τιμή spot της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε έως και 1.000% ετησίως αυτό το καλοκαίρι και το φυσικό αέριο σχεδόν κατά 2.000% στην κορύφωσή του τον Αύγουστο του 2022*. Για τους επενδυτές, η γενική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο απεικονίζεται, για παράδειγμα, από τον δείκτη DJ Energy Commodity με το χαμηλό του περίπου στο 110 τον Νοέμβριο του 2021, ένα ανώτατο όριο άνω των 205 τον Μάιο του 2022 και, τώρα, στις 18 Σεπτεμβρίου αναζητώντας μια ισορροπία γύρω στο 155*.
Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν επαρκή ενεργειακά αγαθά στον κόσμο. Τόσο όσον αφορά στο πετρέλαιο όσο, κυρίως, και στο φυσικό αέριο. Το πρόβλημα της Ευρώπης, όπου η αύξηση των τιμών των ενεργειακών παραγώγων είναι μακράν η μεγαλύτερη, έγκειται στο γεγονός ότι αποφάσισε να αντικαταστήσει τις προμήθειες αυτών των πρώτων υλών από τη Ρωσία με προμήθειες από άλλες χώρες.
Το ευρωπαϊκό ενεργειακό πρόβλημα είναι, επομένως, ένα «de facto» υλικοτεχνικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, η εγγύτητα του πολέμου στην Ουκρανία κάνει τις αγορές ευαίσθητες σε οποιαδήποτε αύξηση της έντασης της σύγκρουσης, όπως αποδεικνύει η τρέχουσα ρωσική κινητοποίηση.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη θα στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το συμφέρον της είναι να μειώσει την εξάρτηση από την εισαγωγή ενεργειακών παραγώγων. Συνεπώς, η Ευρώπη «de facto» δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ενισχύσει τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτός είναι επίσης ένας παράγοντας που ανεβάζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μακροπρόθεσμα, όχι, όμως, τις τιμές του φυσικού αερίου.
Σε αντίθεση με αυτήν την τάση, υπάρχουν προσδοκίες για ύφεση ή επιβράδυνση σε μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα. Αυτός ο παράγοντας λειτουργεί ενάντια στην αγοραία αξία των ενεργειακών παραγώγων. Καθώς και οι δύο επιρροές θα παραμείνουν κρίσιμες τους επόμενους μήνες, η μόνη «ασφάλεια» για έναν επενδυτή είναι ότι η υψηλή αστάθεια θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη.