Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα ακόμη βήμα προς την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ανακοινώνει πως προχωρά σε συνεργασία με πέντε εταιρείες για την ανάπτυξη πιθανών διεπαφών χρήστη (user interfaces) του ψηφιακού νομίσματος.
Ο στόχος αυτής της διαδικασίας, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, είναι να ελέγξει της ενσωμάτωση της τεχνολογίας πίσω από το ψηφιακό ευρώ με τα πρωτότυπα που έχουν αναπτυχθεί από τις εταιρείες. Οι προσομοιωμένες συναλλαγές θα ξεκινήσουν χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα front-end που αναπτύχθηκαν από αυτές και θα υποβληθούν σε επεξεργασία μέσω της διεπαφής και της υποδομής υποστήριξης του Ευρωσυστήματος. Δεν υπάρχουν σχέδια για επαναχρησιμοποίηση των πρωτοτύπων στις επόμενες φάσεις του έργου του ψηφιακού ευρώ.
Σε συνεργασία με την ομάδα ΕΚΤ, η κάθε μια από τις επιλεγμένες εταιρείες θα επικεντρωθούν σε μία συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης του ψηφιακό ευρώ. Η CaixaBank θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις peer-to-peer διαδικτυακές πληρωμές, η Worldline στις peer-to-peer offline πληρωμές, η EPI στις πληρωμές σε σημείο πώλησης που ξεκινούν από τον πληρωτή, η Nexi στις πληρωμές σε σημείο πώλησης που ξεκινούν από τον δικαιούχο της πληρωμής και η Amazon στις πληρωμές ηλεκτρονικού εμπορίου.
Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση, οι εταιρείες έχουν επιλεγεί από μια ομάδα 54 παρόχων frontend. Η επιλογή τους ακολουθεί την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022. Και οι 54 πληρούν έναν αριθμό «ουσιωδών δυνατοτήτων» που περιγράφηκαν στην πρόσκληση, ενώ οι πέντε πάροχοι που επιλέχθηκαν ταιριάζουν καλύτερα με τις «ειδικές δυνατότητες» που απαιτούνται.
Τονίζεται πως η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη συνεχιζόμενη διετή φάση σε σχέση με την έρευνα γύρω από το έργο του ψηφιακού ευρώ. Η συνολική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ στη συνέχεια η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα πορίσματά της.
Άλλωστε, όπως δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο Olli Rehn, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, ένα πιθανό ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των διασυνοριακών πληρωμών. Η φάση της έρευνας σε σχέση με την ψηφιακή εκδοχή του ευρωπαϊκού νομίσματος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τον Rehn.
Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ.