Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως οι δορυφόροι που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς θα μπορούσαν να αποτελέσουν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, σε μια δήλωση που δείχνει να αναφέρεται στο Starlink, το σύστημα του Elon Musk που παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στην Ουκρανία.
Οι μη στρατιωτικοί δορυφόροι «μπορεί να γίνουν νόμιμος στόχος για αντίποινα», φέρεται να είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, σε μια δήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ανοιχτή ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των διαστημικών απειλών.
Το απόσπασμα προέρχεται από μια ανεπίσημη αγγλική μετάφραση της δήλωσης του Konstantin Vorontsov που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο Vorontsov, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είναι επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ομάδα εργασίας του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Αφοπλισμού (UNODA).
Ο Vorontsov σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση που ξεπερνά την αβλαβή χρήση των τεχνολογιών του διαστήματος και έχει γίνει εμφανής κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Ουκρανία. Δηλαδή, η χρήση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μη στρατιωτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών υποδομών στο διάστημα, για στρατιωτικούς σκοπούς.
Φαίνεται ότι οι συνάδελφοί μας δεν αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες ενέργειες στην πραγματικότητα συνιστούν έμμεση εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι τέτοιου είδους μη στρατιωτικές υποδομές «ενδέχεται να αποτελέσουν νόμιμο στόχο αντιποίνων».
Η Starlink έστειλε τερματικούς σταθμούς δορυφορικών συστημάτων μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και αφότου διακόπηκε η πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας, με τις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν την προσπάθεια. Η δορυφορική πρόσβαση αποδείχθηκε χρήσιμη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Vorontsov συνέχισε τη δήλωση του, υποστηρίζοντας ότι η χρήση πολιτικών δορυφόρων μπορεί να παραβιάζει τη Συνθήκη για το Διάστημα: «Οι ενέργειες των δυτικών χωρών θέτουν άσκοπα σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ειρηνικών διαστημικών δραστηριοτήτων, καθώς και πολυάριθμες κοινωνικές και οικονομικές διαδικασίες στη Γη που επηρεάζουν την ευημερία των ανθρώπων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες». Πρόσθεσε ότι ενδέχεται να συντελείται αμφισβήτηση της σχετικής συνθήκης, που προβλέπει την αποκλειστικά ειρηνική χρήση του διαστήματος, κάτι που πρέπει να «καταδικαστεί σθεναρά» από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, προειδοποίησε τον Μάρτιο πως υπάρχει «μεγάλη» πιθανότητα η Ρωσία να επιτεθεί στον εξοπλισμό της Starlink στην Ουκρανία, αν και αναφερόταν στα τερματικά των χρηστών στο έδαφος και όχι στους δορυφόρους στο διάστημα. Μια ρωσική κυβερνοεπίθεση κατάφερε να διακόψει προσωρινά την δορυφορική υπηρεσία που παρείχε η Viasat όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Ο Musk ανέφερε αργότερα ότι η Starlink αντιμετώπισε ρωσικές προσπάθειες παρεμβολών και πειρατείας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η Starlink δεν ήταν ο μόνος πάροχος που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Εταιρείες όπως οι Planet, Maxar και BlackSky παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες, τραβώντας φωτογραφίες της σύγκρουσης από ψηλά και κοινοποιώντας τις, διαδραματίζοντας έναν απροσδόκητα σημαντικό ρόλο.