Δύο προσφορές, από την κοινοπραξία Vodafone – Wind – Intrasoft και την Τέρνα (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) κατατέθηκαν χθες για το πρώτο τμήμα του έργου «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας» του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) συνολικού προϋπολογισμού 226,1 εκατ., συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης. Το εν λόγω έργο θα εκτελεστεί με συμφωνία πλαίσιο και είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα.
Το πρώτο αφορά την Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας (και κατατέθηκαν οι δύο προαναφερόμενες προσφορές) και το δεύτερο (κατά πολύ μικρότερο από το πρώτο) το «Μητρώο Κτηρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους».
Για το δεύτερο τμήμα του έργου, με αντικείμενο την επέκταση του Ψηφιακού Χάρτη σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας, με σημαντική οικιστική ανάπτυξη και μεγάλη πυκνότητα ακινήτων, προσφορά κατέθεσε μόνον η Intrasoft.
Η συμμετοχή στη διαδικασία της προαναφερόμενης κοινοπραξίας ήταν αναμενόμενη. Όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, έχουν εισέλθει στον τομέα των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) διεκδικώντας, όπως οι εταιρείες πληροφορικής, μερίδιο από τον μεγάλο πλέον αριθμό έργων που προκηρύσσονται τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι Vodafone – Wind συνεργάζονται επίσης στο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) έχοντας απέναντί τους την κοινοπραξία ΟΤΕ – Μυτιληναίος και την Unisystems. Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών τους είναι σε εξέλιξη.
Οι τρεις πάροχοι έχουν δώσει το παρόν και στο μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης (προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ) που αφορά τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων της χώρας. Είναι χωρισμένο σε τμήματα με την εταιρεία του Κτηματολογίου να έχει ανακηρύξει προσωρινούς αναδόχους, εκτός από τους ΟΤΕ, Vodafone και Wind (για διαφορετικά τμήματα του έργου η κάθε μια) την κοινοπραξία Unisystems (όμιλος Quest) – Onex, ενώ πρόσφατα υπέγραψε τη σχετική σύμβαση ανάθεσης για το πρώτο τμήμα με την κοινοπραξία των Νετcompany Intrasoft – Profile Systems & Software.
Αντίθετα, η Τέρνα (η πιο ισχυρή εταιρεία στην αγορά των κατασκευών) συμμετέχει για πρώτη φορά σε διαγωνισμό για έργο ψηφιοποίησης, εισερχόμενη σε μια νέα για αυτήν αγορά. Εκτιμάται πως έχει συνάψει τις κατάλληλες συνεργασίες με άλλους οικονομικούς φορείς προκειμένου να αντλήσει την αναγκαία εμπειρία, κάτι που θα γίνει γνωστό στη συνέχεια και αφού ανοίξουν από το ΤΕΕ οι προσφορές που έχουν κατατεθεί.
Η ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών της χώρας προκηρύσσεται από το ΤΕΕ για δεύτερη φορά. Την πρώτη ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, έπειτα από απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή της κοινοπραξίας Μυτιληναίου – Master η οποία ζητούσε να τμηματοποιηθεί το έργο. Η κοινοπραξία Μυτιληναίου – Master δεν κατέθεσε προσφορά στο νέο διαγωνισμό.
Αναφορικά με το αντικείμενο του πρώτου τμήματος, στην ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης δεν συμπεριλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, του πολεοδομικού ιστού των μητροπολιτικών Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, του Δήμου Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Καλαμαριάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ψηφιοποιήσεις που εξαιρούνται θα γίνουν στο πλαίσιο του Έργου του Ψηφιακού Χάρτη.
Ο προϋπολογισμός του έργου χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης είναι, για το πρώτο τμήμα 139,4 εκατ. (περιλαμβανομένου ΦΠΑ) και για το δεύτερο 11,3 εκατ. (μαζί με ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα οδηγήσει στη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο με ένα οικονομικό φορέα ανά τμήμα.
Η υλοποίηση του (που έχει περιληφθεί στο ν.4782/2021 και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το αργότερο στο τέλος του 2025) έχει ανατεθεί στο ΤΕΕ, έπειτα από κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών.