Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, προϋπολογισμού 200,3 εκατ. ευρώ, έχει εισέλθει σε φάση υλοποίησης με την προκήρυξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) του πρώτου έργου.
Έχει πιλοτικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει την κατασκευή έως και 12 νανοδορυφόρων (με τη διάθεση ποσού από 0,5 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ). Σκοπός είναι η ωρίμανση και πιστοποίηση της τεχνολογίας στο εγχώριο οικοσύστημα, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος για την ελληνική διαστημική βιομηχανία και να περιοριστεί το ρίσκο.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το σύνολο του προγράμματος (θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για το κυρίως έργο) θα διεκπεραιωθούν από την ESA και βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν συμμετοχή τουλάχιστον 30% σε ό,τι αφορά το hardware και το software των μικροδορυφόρων και περίπου 60% στις υπηρεσίες (κυρίως τηλεπικοινωνιακές) που θα αναπτυχθούν.
Το διαστημικό μέρος του έργου, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική διαστημική βιομηχανία, περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή, εκτόξευση και θέση σε επιχειρησιακή λειτουργία συστοιχίας μικροδορυφόρων.
Οι μικροί δορυφόροι θα ενσωματώνουν ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση αναγκών που αφορούν στην ασφαλή συνδεσιμότητα π.χ. τηλεπικοινωνίες, κβαντική κρυπτογράφηση, για την εξυπηρέτηση σκοπών Εθνικής Ασφάλειας καθώς και ειδικό εξοπλισμό ολοκληρωμένων τεχνολογικών υπηρεσιών για υπηρεσίες πολλαπλής χρήσης π.χ. γεωεπισκόπηση για την εξυπηρέτηση αναγκών που αφορούν στη ναυτιλία, στην τοπογραφία, στην επιτήρηση συνόρων, στην πολιτική προστασία, στην προστασία περιβάλλοντος και άλλους τομείς της εθνικής ασφάλειας.
Ο επίγειος τομέας του έργου αφορά στην απαραίτητη υποδομή, που περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση υφιστάμενων ήδη επιχειρησιακών ή προς αναβάθμιση εθνικών υποδομών (π.χ. τα τηλεσκόπια Χελμού, του Σχίνακα και του Χολομώντα, το Κλειστό Δορυφορικό Δίκτυο – GreeCom).
Η χρηματοδότηση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων, με αρμόδιο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.