Το Science Agora αποτελεί την πρώτη σύμπραξη πέντε επιστημονικών ιδρυμάτων (Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin – ΟΠΑ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών – ΕΠΙΣΕΥ). Στόχος του Science Agora είναι η δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας. Η Google υποστηρίζει οικονομικά την σύμπραξη με το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για ομάδες που θα υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες στον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της συνεργασίας της Google και του Science Agora παρουσιάστηκαν οι 20 πρώτες επιχειρηματικές ομάδες που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην τόνωση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, και στην δημιουργία λύσεων που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα.
O Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας έκανε την εναρκτήρια ομιλία σφραγίζοντας την συνεργασία της Google και του Science Agora, την Δευτέρα 20 Ιουνίου στο Innovathens στην Τεχνόπολη.
Οι πέντε καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις θα λάβουν ποσό 40.000 ευρώ τον Ιούλιο 2022 για την υλοποίηση των ιδεών τους (proof-of-concept grant), προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν στη συνέχεια περαιτέρω χρηματοδότηση μέσω Venture Capitals.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Όταν 5 κορυφαία ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Google το αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και τεχνοβλαστοί σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν αμοιβαία επωφελείς συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση και ειδικότερα του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στηρίζει έμπρακτα αυτές τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.»