Δεν είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ευρώπης στην ψηφιακή οικονομία ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Tim Höttges. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα και η Ευρώπη έχει ήδη χάσει τη μάχη στην κατανάλωση του Διαδικτύου και στο cloud. Και στην τεχνητή νοημοσύνη είμαστε πίσω. Το μόνο που προσπαθούμε είναι να νομοθετήσουμε.
Όπως εξήγησε «μετά την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών πριν από 30 χρόνια, εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τις ίδιες αρχές. Όμως ο κόσμος έχει αλλάξει. Για μένα, το Facebook ή το WhatsApp είναι υπηρεσίες επικοινωνίας, όμως σύμφωνα με τη ρυθμιστική νομοθεσία δεν είναι. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το ρυθμιστικό περιβάλλον. Κατά δεύτερον, ανησυχώ για την καινοτομική ικανότητα του δυτικοευρωπαϊκού περιβάλλοντος σε αυτό το ρυθμισμένο πλαίσιο. Το 27% του συνόλου των καινοτομιών μας προέρχεται από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά δεν δημιουργούμε ΑΕΠ από αυτό. Μόνο το 17% του ΑΕΠ προέρχεται από εκεί. Και όταν πρόκειται για unicorns και την οικοδόμηση νέων επιχειρήσεων, το ποσοστό είναι μόνο 8%. Αυτό δεν συμβαίνει στην Αμερική ή στην Κίνα. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει μια δομή η οποία δεν προωθεί την καινοτομία με την ταχύτητα που προωθείται η παγκόσμια οικονομία».
Κατά τον Tim Höttges « η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα και η Ευρώπη έχει ήδη χάσει το πρώτο μισό του κύματος της κατανάλωσης του Διαδικτύου – βλέπε Amazon, Google, Facebook. Το δεύτερο κύμα είναι το cloud. Έχουμε χάσει και αυτή τη μάχη. Το 92% όλων των δεδομένων στον δυτικό κόσμο είναι αποθηκευμένο σε αμερικανικές υπηρεσίες cloud. Τώρα, το επόμενο κύμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, επειδή το cloud χρειάζεται αλγορίθμους για να διαχειριστεί όλους αυτούς τους όγκους δεδομένων. Όμως, ακόμα και εκεί είμαστε ήδη πίσω. Δεν διακρίνουμε τις ευκαιρίες. Το μόνο που προσπαθούμε είναι να νομοθετήσουμε. Δημιουργούμε ένα υπερβολικά ρυθμιστικό περιβάλλον για το σύνολο της ψηφιακής μας οικονομίας. Και επίσης, νομίζω ότι φοβόμαστε λιγάκι τις νέες τεχνολογίες, αντί να τις αγκαλιάζουμε».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Nick Read στην κύρια ομιλία του στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, με τίτλο New Tech Order, μίλησε για ένα άλλο έλλειμμα της Ευρώπης.
Επισήμανε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, για να ολοκληρώσει η Ευρώπη τη «πλήρη εμπειρία 5G», που θα έχει ήδη επιτύχει η Κίνα φέτος. Όπως σημείωσε, σήμερα η κάλυψη 5G υπερβαίνει το 90% στη Νότια Κορέα, το 60% στην Κίνα, το 45% στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από 10%.
«Η Ευρώπη θα καλύψει τη διαφορά, μόνο εάν αντιστρέψουμε τις δυσλειτουργίες και τον υπερκατακερματισμό του τομέα μας. Πρέπει να έχουμε τοπική κλίμακα για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε ο παθητικός παρατηρητής της νέας τεχνολογικής τάξης. Ως εκ τούτου, το πρώτο μου μήνυμα εδώ είναι απλό. Όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή κατά μέτωπο και να την επιλύσουμε γρήγορα, μαζί. Έχω πλήρη επίγνωση του μεγέθους του έργου που πρέπει να επιτελέσουμε» σημείωσε ο Nick Read.
O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone υπογράμμισε ότι απαιτούνται ορισμένοι παράγοντες προς αυτήν την κατεύθυνση: «Απαιτείται τοπική κλίμακα για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε το 5G με γρήγορο ρυθμό. Απαιτείται περιφερειακή κλίμακα για να γεφυρωθεί το χάσμα ψηφιοποίησης. Ο συνδυασμός τοπικής και περιφερειακής κλίμακας διασφαλίζει ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης».