Η καλή πορεία του ΟΤΕ συνεχίζεται. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2021 αυξήθηκε 3,4% στα 3,368 δις. ευρώ το προσαρμοσμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 5,9% στα 1,295 δις., τα κέρδη προ φόρων 154% στα 719,4 εκατ. και τα κέρδη χρήσης που κατανέμονται στους μετόχους 54,9% στα 557,6 εκατ. ευρώ.
Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά την προηγούμενη χρήση αυξήθηκαν 2,7% στα 559 εκατ., οι ελεύθερες ταμειακές ροές 17% στα 482,5 εκατ., τα ταμειακά διαθέσιμα και λοιπά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία 22% στα 636,3 εκατ., ενώ ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός μειώθηκε 25% και διαμορφώθηκε στα 775,6 εκατ. ευρώ.
Σε μήνυμά του με αφορμή τα αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ σημείωσε: «Με ισχυρές επιδόσεις στο τέταρτο τρίμηνο, κλείνουμε δυναμικά μια πολύ σημαντική χρονιά, κατά την οποία πετύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση των εσόδων μας και, κυρίως, της λειτουργικής μας κερδοφορίας. Στην Ελλάδα, τα έσοδα σε όλες τις επιμέρους δραστηριότητές μας αυξήθηκαν σημαντικά. Αυτό αντανακλά την ισχυρή ανταγωνιστική θέση που έχουμε δημιουργήσει, επενδύοντας συνεχώς κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, για να διασφαλίσουμε την άριστη εμπειρία των πελατών μας και την αποτελεσματικότητα των δικτύων μας. Στη Ρουμανία, οι δραστηριότητές μας, αποκλειστικά πλέον στην κινητή, σταθεροποιούνται.
Θέτουμε τις βάσεις για σταθερά ισχυρές επιδόσεις και τα επόμενα χρόνια. Επιταχύνουμε δυναμικά την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, επεκτείνουμε το δίκτυο 5G με γρήγορους ρυθμούς, ενισχύουμε τις εμπορικές μας δραστηριότητες και βελτιώνουμε συνεχώς τη λειτουργική μας αποτελεσματικότητα. Επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας σε αυτούς τους τομείς γιατί είναι καθοριστικοί τόσο για το δικό μας μέλλον, όσο και για την ανάπτυξη των αγορών όπου δραστηριοποιούμαστε.»
Αναφορικά με τις προοπτικές του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, όπως σημειώνεται από τη διοίκηση, τους τελευταίους μήνες, ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει σε σημαντικές εμπορικές δράσεις για να ενισχύσει την παρουσία του στην αγορά, προσδοκώντας θετική ανταπόκριση των πελατών στις επερχόμενες πρωτοβουλίες του. Η αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πελατών και να ενισχύσει τη διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων.
Η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, όσο και για τη δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στον τομέα του ICT, η σημασία του οποίου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά για τον Όμιλο τα επόμενα χρόνια.
Για το 2022, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου στα 620 εκατ., προκειμένου να καλύψουν την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου FΤTH (δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι) και άλλες απαιτήσεις, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 προσέλκυσε 49 χιλ. νέους συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών (ίνα μέχρι την υπαίθρια καμπίνα κυρίως). Το ποσοστό των συνδρομητών οπτικών ινών (ονομαστικές ταχύτητες 100Mbps) έχει διαμορφωθεί σε 25%.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2021, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης ήταν 624 χιλιάδες, αυξημένος κατά 8,5% σε ετήσια βάση. Η Cosmote TV κατέγραψε 24 χιλιάδες νέες συνδέσεις στο τρίμηνο, μια αύξηση που αποδίδεται στις συνεχείς επενδύσεις της σε πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο.
Τα έσοδα από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα αυξήθηκαν συνολικά 4,7% στα 3,078 δις. ευρώ. Αντίθετα τα έσοδα από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία μειώθηκαν 10% στα 315,5 εκατ. ευρώ.
Το μέρισμα
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ με την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν σταθερά, η εταιρεία σκοπεύει να καταβάλει στους μετόχους της, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών (με σκοπό την ακύρωση τους), το 70% – 100% των ετήσιων καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών. Τα επόμενα χρόνια, η συνολική αμοιβή θα επιμερίζεται μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών σε αναλογία 50% μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Σημειώνεται ότι με βάση την προηγούμενη πολιτική για τις αμοιβές των μετόχων ο ΟΤΕ διένειμε το 100% των ετήσιων καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών και η κατανομή ήταν 65% στα μερίσματα και 35% στην επαναγορά ιδίων μετοχών.
Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2022 θα ανέλθει περίπου σε 500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε 250 εκατ. προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε 0,558 ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Η ενημέρωση των αναλυτών
«Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε» σημείωσε κλείνοντας την ενημέρωση των αναλυτών ο κ. Τσαμάζ καθώς όπως είναι φυσικό η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κυριάρχησε χθες στην επικαιρότητα. Ο κ. Τσαμάζ είναι στη θέση αυτή από το 2010, δηλαδή ηγείται του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.
Τα στελέχη του ΟΤΕ απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφεραν ότι πέρσι το ενεργειακό κόστος για τον Όμιλο αυξήθηκε κατά 12 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η διοίκηση δηλώνει ασφαλής γιατί όπως είπε έχει υπογράψει κλειστές συμβάσεις που την καλύπτουν για αρκετούς ακόμα μήνες.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι τα έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση το 4ο τρίμηνο πέρσι αυξήθηκαν 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 λόγω του εμπλουτισμού του αθλητικού περιεχομένου και τα έσοδα από τα έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) 8%.
Στα πιο πρόσφατα έργα που ανέλαβε ο Όμιλος περιλαμβάνονται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα επωφεληθεί από τη σταδιακή εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα, καθώς συμμετέχει σε διαγωνισμούς για έργα ψηφιακοποίησης του δημόσιου τομέα.
Σχετικά με τον ανταγωνισμό επισημάνθηκε ότι εκτιμάται πως θα ενταθεί με τη συγχώνευση των Wind – Nova, αλλά, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΤΕ «δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε. Έχουμε μια σταθερή στρατηγική και επενδύουμε για καλύτερα δίκτυα και επίπεδο υπηρεσιών. Σεβόμαστε τον ανταγωνισμό αλλά είμαστε πάντα προετοιμασμένοι».