Οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για τη επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Telekom, Tim Höttges με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα παραπάνω αποτέλεσαν τη λιτή κυβερνητική ανακοίνωση που συνόδευσε τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του επικεφαλής του βασικού μετόχου του ΟΤΕ και του πρωθυπουργού. Από τον ΟΤΕ δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενημέρωση.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη συνάντηση συμμετείχαν o υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ενώ από την πλευρά της εταιρείας έλαβαν επίσης μέρος, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δύο περίπου μήνες μετά από την προηγούμενη επικοινωνία του πρωθυπουργού με στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία ανακοινώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα του τηλεπικοινωνιακού ομίλου για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ο ΟΤΕ, μέχρι στιγμής, έχει εγκαταστήσει 560 χιλ. γραμμές FTTH και ο σχεδιασμός του είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν φθάσει το 1 εκατ. Το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικά άνω των 3 δις. ευρώ (περί τα 600 εκατ. κάθε χρόνο, 100 εκατ. ευρώ περισσότερα από ότι μέχρι σήμερα) έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
Το ετήσιο roll out θα κυμαίνεται μεταξύ 300 χιλ. – 500 χιλ. γραμμών, όπως έχει επισημάνει η διοίκηση της εταιρείας, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων, ώστε σε έξι χρόνια 3 εκατ. συνδέσεις (συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα γίνουν στο πλαίσιο του μεγάλου ευρυζωνικού ΣΔΙΤ – UFBB) από τις συνολικά περίπου 4,8 εκατ. να έχουν τη δυνατότητα υπερ υψηλών ταχυτήτων.
Παράλληλα, Vodafone, Wind και Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή, σε αστικές περιοχές θα καλύψουν περίπου 1,6 εκατ. συνδέσεις (επίσης συμπεριλαμβανομένου του UFBB).
Με ενδιαφέρον αναμένεται και το τι θα πράξει η ΔΕΗ, αν δηλαδή θα προχωρήσει γρήγορα το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει για την πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας κατά 80% με δίκτυο FTTH που θα βασίζεται στις κολώνες μεταφοράς ενέργειας. Μέχρι στιγμής η υπόλοιπη αγορά αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά χονδρικής των τηλεπικοινωνιών, ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν πως ένα δεύτερο δίκτυο πρόσβασης, εφόσον δημιουργηθεί, θα αλλάξει τα δεδομένα και πιθανότατα να διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό των υφιστάμενων παρόχων.