Έργα ΤΠΕ (Πληροφορικής και Επικοινωνιών) συνολικού προϋπολογισμού 62,7 εκατ. ευρώ έχει αναλάβει μέσω κοινοπραξιών, έπειτα από διαγωνισμό, η Vodafone Ελλάδος, ενώ συμμετέχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα αξίας 356 εκατ. ευρώ.
Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που εισήλθε σχετικά πρόσφατα στα έργα (ΤΠΕ) ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προϋπολογισμού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η Vodafone ανέλαβε το έργο σε κοινοπρακτικό σχήμα μαζί με τις εταιρείες Allweb Solutions SA και Cosmos Business Systems. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη, παραμετροποίηση, εγκατάσταση και θέση σε παραγωγική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
Οριστικός ανάδοχος και σύντομα αναμένεται να υπογράψει τη σχετική σύμβαση είναι για το έργο «Μετασχηματισμός διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», ύψους 4,8 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, το οποίο προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) για λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει ως στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών των προξενικών αρχών της Ελλάδας. Η Vodafone κατήλθε στον διαγωνισμό σε συνεργασία με την εταιρεία Quality & Reliability.
Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών των παρεχόμενων Προξενικών Υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με εναλλακτικούς τρόπους διεκπεραίωσης αιτημάτων, πέραν της φυσικής παρουσίας των πολιτών, μέσω της λειτουργίας υπηρεσίας εικονικής υποβοήθησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (virtual assistant) για πρόσβαση στην πληροφορία, ψηφιακή υποβολή εγγράφων και διασύνδεση με ψηφιακές πλατφόρμες της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η διασύνδεση των ανασχεδιασμένων διαδικασιών μέσω διαλειτουργικότητας με υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες πλατφόρμες του ΥΠΕΞ.
Η εν λόγω τηλεπικοινωνιακή εταιρεία είναι ανάδοχος τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων του μεγάλου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ύψους 51 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 (Υπηρεσίες διασύνδεσης και τηλεφωνίας) και έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για την κατασκευή δικτύων οπτικών ινών και την επέκταση του Vodafone Giga Network σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει μόλις το δημόσιο εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις της υλοποίησής του.
Επιλαχών ανάδοχος είναι στο διαγωνισμό της ΚτΠ για το έργο «Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαδικτύου για την επίτευξη της Διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης», μέγιστου προϋπολογισμού 27,9 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (μη συμπεριλαμβανομένης της προαίρεσης), το οποίο θα πραγματοποιηθεί με συμφωνία – πλαίσιο.
Συμμετέχει επίσης στον διεθνή διαγωνισμό της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, έχοντας καταθέσει προσφορά για τα δύο από τα πέντε συνολικά τμήματα του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τις εταιρείες Geoanalysis, Cosmos Business Systems και Quality & Reliability. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης που έχει προκηρυχθεί, με προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ το οποίο θα εκτελεστεί με συμφωνίες πλαίσιο. Συμμετέχουν επίσης ο ΟΤΕ και η Wind, μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και ο Όμιλος Μυτιληναίου.
Με συμφωνίες πλαίσιο θα εκτελεστεί και το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», ύψους 18,4 εκατ. ευρώ για το οποίο επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Vodafone.