Υπεγράφη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία εξαγοράς του (περίπου) 49% της Viva Wallet από την JPMorgan με συνολική αποτίμηση της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, που αγγίζει τα 2 δισ. δολ.
Ο αμερικανικός κολοσσός επενδύει στην αμιγώς ελληνική εταιρεία fintech που δραστηριοποιείται σε 23 χώρες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης αύξησης κεφαλαίου στη Viva Wallet, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Το πλειοψηφικό ποσοστό των ιδρυτών της, Χάρη Καρώνη και Μάκη Ανύπα (περίπου 51%) παραμένει ως έχει, το ίδιο και το management της εταιρείας που θα συνεχίσει να ασκείται από τα δύο προαναφερόμενα στελέχη.
Η JPMorgan αποκτά το μειοψηφικό πακέτο από μια εταιρεία η οποία έχει αναπτυχθεί βασιζόμενη αποκλειστικά σε δική της τεχνολογία σχεδιασμένη και υλοποιημένη στην Αθήνα από Έλληνες μηχανικούς. Εισέρχεται στην Viva Wallet για να ενισχύσει περαιτέρω την επέκτασή της σε περισσότερες χώρες και σε αυτές που ήδη δραστηριοποιείται, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου, που έχουν καταρτίσει οι ιδρυτές της ελληνικής εταιρείας.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη στρατηγική μας επένδυση στη Viva Wallet προκειμένου να υποστηρίξουμε το όραμά της, να ενδυναμώσουμε τη νέα ανάπτυξη και την καινοτομία στις πληρωμές με στόχο τις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) και πελάτες τους εμπόρους της μεσαίας αγοράς», δήλωσε ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Global Head of JP. Morgan Payments. «Το ευρωπαϊκό τοπίο πληρωμών είναι κατακερματισμένο αλλά μεγάλο ως προς τις ευκαιρίες, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν επεκτάσιμες λύσεις πληρωμών και αυτός είναι ένας τομέας που εστιάζει η JP Morgan Payments για την ανάπτυξη της στο μέλλον».
«Η στρατηγική επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μας στην τεχνολογία και την ομάδα της που ήδη προσφέρει ολιστική υπηρεσία στους εμπόρους σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε επίσης ο Max Neukirchen, Global Head of Payments & Commerce Solutions, JP Morgan.
«Αποστολή της Viva Wallet είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πληρώνουν και πληρώνονται στην Ευρώπη με τεχνολογία αιχμής, πρωτοφανή ευελιξία και γνώση σε βάθος του ευρωπαϊκού τοπίου πληρωμών», δήλωσε ο κ. Καρώνης, διευθύνων σύμβουλος (και συνιδρυτής όπως προαναφέραμε) της Viva Wallet. «Αυτή η στρατηγική επένδυση από την JP Morgan θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το όραμά μας για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πληρωμών και συναλλαγών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η JPMorgan θα αποκτήσει τα μερίδια που κατέχουν στη Viva τρία funds: το Hedosophia, το family office της οικογένειας Μαριάννα Λάτση και η Deca. Η συμφωνία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.
Η Viva Wallet απέκτησε επίσημα την τραπεζική άδεια της Praxia Bank τον Αύγουστο του 2020. Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud με υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη με πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα. Αποτελεί επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες acquiring και issuing.
Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω της καινοτόμου εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών και μέσω του εξελιγμένου payment gateway σε online καταστήματα. Επίσης, προσφέρει επαγγελματικούς λογαριασμούς με τοπικό IBAN και επαγγελματική χρεωστική κάρτα Mastercard.
Η JPMorgan Chase είναι μια κορυφαία εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τις ΗΠΑ και με δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Η JPMorgan Chase είχε 3,7 τρις. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 294,1 δισ. δολάρια σε μετοχές στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην επενδυτική τραπεζική, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, στην εμπορική τραπεζική, στην επεξεργασία χρηματοοικονομικών συναλλαγών και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Υπό τις επωνυμίες JP Morgan και Chase, η εταιρεία εξυπηρετεί εκατομμύρια πελάτες στις ΗΠΑ και πολλούς από τους πιο σημαντικούς εταιρικούς, θεσμικούς και κυβερνητικούς πελάτες παγκοσμίως.