Η Xiaomi, η εταιρεία ηλεκτρονικών και smart συσκευών που καθιέρωσε παγκοσμίως την κορυφαία πλατφόρμα ΑΙοΤ (ΑΙ+ΙοΤ), δημοσίευσε μια νέα σειρά από προτεινόμενα πρότυπα προς στήριξη και εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών σε προιόντα ΙοΤ.
Ο οδηγός, με τίτλο “Cyber Security Baseline for Consumer Internet of Things Device Version 2.0”, στοχεύει στην προστασία και την ιδιωτικότητα των χρηστών με μια δέσμη απαιτήσεων που περιέχει οδηγίες σχετικά με τα υλικά συσκευών, τα λογισμικά τους και τη μεταξύ τους επικοινωνία. Επίσης, αναφέρει τις απαιτήσεις σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων και την ιδιωτικότητα, που περιλαμβάνουν ασφάλεια επικοινωνίας, εξακρίβωση και πρόσβαση ελέγχου, ασφαλή έναρξη, διαγραφή δεδομένων, κ.λπ. Πρόκειται για μια βάση οδηγιών ασφαλείας την οποία πρέπει να καλύπτουν όλες οι έξυπνες συσκευές της Xiaomi.
O οδηγός της Xiaomi καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών για τον κλάδο του ΙοΤ, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα πρότυπα που να ισχύουν για ευρεία εφαρμογή. Πλέον, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον οδηγό για να αποφύγουν βασικούς κινδύνους και να βελτιώσουν γρήγορα τις δυνατότητες προστασίας και ασφάλειας στα ΙοΤ προϊόντα τους.
Η Xiaomi κατέχει την κορυφαία, παγκοσμίως, πλατφόρμα ΑΙοΤ για καταναλωτές. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, η ΑΙοΤ πλατφόρμα της Xiaomi είχε συνδέσει πάνω από 400 εκατομμύρια συσκευές, πλην έξυπνων κινητών και laptops. Στην πλατφόρμα είναι συνδεδεμένοι πάνω από 8 εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο, με 5 ή περισσότερες συσκευές Xiaomi ο καθένας. Η Χiaomi προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια προς τους χρήστες της και αναζητά τις καλύτερες λύσεις της αγοράς, καθώς και κοινά πρότυπα για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ο οδηγός της έρχεται στον απόηχο της επικύρωσης του Βρετανικού Ινστιτούτου Προτύπων (BSI) του Xiaomi Mesh System AX3000, το οποίο έλαβε την πιστοποίηση BSI IoT Kitemark, αποδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη συνοχή μεταξύ του Cyber Security Baseline for Consumer Internet of Things Device και των διεθνών προτύπων ασφάλειας IoT που ακολουθεί το BSI.
«Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των χρηστών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Χiaomi και δεσμευόμαστε πως αυτό ισχύει για όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω το Xiaomi Mesh System AX3000 να λαμβάνει την πιστοποίηση BSI Kitemark. Ανά τα χρόνια έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την προστασία και ιδιωτικότητα των χρηστών μας. Είμαι περήφανος που η Xiaomi βρίσκεται στην ηγετική θέση στην πολιτική ασφαλείας και πρακτικών ΙοΤ παγκοσμίως και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να φτιάξουμε ένα καλύτερο οικοσύστημα ΙοΤ για τους χρήστες μας», δήλωσε ο κ. Cui Baoqiu, Αντιπρόεδρος και επικεφαλής της επιτροπής Ασφάλειας και Ιδιωτικότητας της Xiaomi.
Ο κ. David Mudd, Διευθυντής του BSI Global Digital and Connected Product Certification δήλωσε πως «οι συνδεδεμένες συσκευές μπορούν να προσφέρουν σημαντικά αγαθά στην κοινωνία αλλά είναι επιτακτική ανάγκη η λειτουργία και ασφάλεια τους να είναι αξιόπιστα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της συσκευής. Αποκτώντας την πιστοποίηση BSI Kitemark for ΙοΤ Devices για τα προϊόντα της και με τα συστήματά της να ελέγχονται και να παρακολουθούνται τακτικά και ανεξάρτητα, η Xiaomi αποδεικνύει στους καταναλωτές τη δέσμευσή της για την προστασία των δεδομένων. Συγχαρητήρια στην ομάδα της Xiaomi για την επιτυχία της».
Το BSI IoT Kitemark είναι προϊόν και αποτελεί πιστοποίηση ποιότητας υπηρεσιών που διαχειρίζεται το BSI. Πραγματοποιεί ελέγχους ασφαλείας και τεχνικούς ελέγχους για συστήματα ΙοΤ, παρέχοντας στους καταναλωτές εξασφάλιση για ασφαλείς και αξιόπιστες συσκευές ΙοΤ, σύμφωνα με τα αυστηρότερα πρότυπα. Η πιστοποίηση BSI IoT Kitemark σημαίνει πως τα προϊόντα της Xiaomi συμμορφώνονται με σειρά προτύπων κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του προτύπου ETSI/EN303645 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Προτύπων Τηλεπικοινωνίας (ΕΤSI) και του Open Web Application Security Project® (OWASP).
Είναι η τρίτη φορά που η Xiaomi λαμβάνει διεθνή διαπίστευση ασφάλειας, μετά την πιστοποίηση των Mi 360° Home Security Camera 2K και Xiaomi Home App, με BSI Kitemark Certification, τον Ιούλιο του 2021.
Αυτά είναι απλώς ένα μέρος της πλήρους εικόνας όσων έχει πετύχει η Xiaomi σχετικά με την ασφάλεια ΙοΤ. Τον Ιούνιο του 2021, η Xiaomi δημοσίευσε το Xiaomi IoT Privacy White Paper όπου εξηγεί τις πολιτικές και πρακτικές ασφαλείας για τα προϊόντα IoT της εταιρείας και το πώς κερδίζουν την εμπιστοσύνη, ενισχύοντας τη διαφάνεια. Τον Νοέμβριο του 2021, στην έκθεση του Internet of Things Security Foundation (IoTSF), η Xiaomi συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους 21 προμηθευτές συσκευών ΙοΤ που πέρασαν τους εκτενείς ελέγχους και έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία για την πολιτική αποκάλυψης ευάλωτων σημείων στην ασφάλεια, γεγονός που αποδεικνύει την ηγετική θέση της Xiaomi στην ασφάλεια ΙοΤ.
Στο μέλλον, η Xiaomi θα συνεχίσει να βελτιώνει τα συστήματα ασφαλείας ΙοΤ της, ενισχύοντας παράλληλα τις δυνατότητες διαχείρισης ασφάλειας και τεχνικών δοκιμών ώστε να ανταπεξέλθει στην ευθύνη που έχει ως ηγέτης του κλάδου και να παρέχει σε όλο τον κόσμο μια καλύτερη και πιο άνετη ζωή, χάρη στην καινοτόμο και ασφαλή τεχνολογία.