Η ενοποίηση των παρόχων, τα δίκτυα νέας γενιάς, η είσοδος νέων παικτών και τα έργα ψηφιοποίησης διαμορφώνουν το νέο τοπίο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Πρόκειται για εξελίξεις ικανές να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις και σε μεγάλωμα της πίτας σε ένα βάθος χρόνου τριετίας – πενταετίας, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα το θετικό της πρόσημο.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι από 4 γίνονται 3 με την εξαγορά της Wind από την United Group (μητρική της Nova και εταιρεία του επενδυτικού κεφαλαίου BC Partners LLP) και τη συγχώνευσή της με τη Nova (πρώην Forthnet). Η συμφωνία εξαγοράς θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα (12 Ιανουαρίου) με τη μεταβίβαση των μετοχών της Wind από την Crystal Almond Holdings Limited (μητρική της προς εξαγορά εταιρείας) στη United.
Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται στα 950 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνεται το τίμημα της εξαγοράς και το χρέος της Wind προς τους σημερινούς της μετόχους, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ). Ακολούθως οι Wind – Nova θα εισέλθουν σε τροχιά συγχώνευσης η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στο νέο σχήμα, βάσει επίσης εκτιμήσεων, θα κυριαρχήσει η ονομασία Nova. Θα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πάροχο με όλες τις υπηρεσίες (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet και τηλεοπτικό περιεχόμενο) με το ενδιαφέρον τώρα να επικεντρώνεται στις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει στα δίκτυα νέας γενιάς.
Οι επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς και κυρίως στις οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια (FTTH) βρίσκονται στο προσκήνιο. Μέχρι πρόσφατα ο ΟΤΕ ήταν ο μοναδικός πάροχος με δίκτυο κορμού το οποίο διέθετε στη χονδρική στους υπόλοιπους παρόχους. Στο νέο τοπίο ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να έχει το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου οπτικών ινών (περί το 65% με 70%) καθώς συνεχίζει να πραγματοποιεί και τις μεγαλύτερες επενδύσεις αλλά το ένα τρίτο θα περάσει στους υπόλοιπους παρόχους, αλλάζοντας τις ισορροπίες και πιθανόν σε βάθος χρόνου και τα μερίδια αγοράς. Παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων των παρόχων.
Με ενδιαφέρον αναμένεται στο μεταξύ η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες. Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της επιχείρησης ενέργειας πρόκειται να επενδύσει για την ταχεία ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας (στο ενσύρματο δίκτυό της) 680 εκατ. ευρώ, μεταξύ 2022 και 2026, προκειμένου να καταστεί πάροχος χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες. Στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών επισημαίνουν ότι η επιτυχία του εγχειρήματος της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αναπτύξει το δίκτυό της. Κινήσεις εισόδου στις τηλεπικοινωνίες καταγράφονται και από μικρότερους παίχτες (μεταξύ άλλων ο Όμιλος Volton σε συνεργασία με τη Vodafone θα δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας- Mobile Virtual Network Operator – MVNO) ενώ το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές θα έχουν και την επιλογή του δορυφορικού internet με τη δραστηριοποίηση του Starlink (σύστημα δορυφόρων) της Space X του Elon Musk.
Στα νέα δεδομένα για την τηλεπικοινωνιακή αγορά προσμετράται επίσης η δραστηριοποίηση όλων των παρόχων στα έργα ψηφιοποίησης, δραστηριότητα που θα αυξήσει τα έσοδά τους. Και πάλι ο ΟΤΕ κυριαρχεί, έχοντας εδώ και χρόνια αναπτύξει τον συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο, κομμάτι από την πίτα των 6 δις. ευρώ διεκδικούν πλέον τόσο η Vodafone όσο και η Wind, κατά συνέπεια και η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Wind – Nova.