Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες τους όρους της δανειακής σύμβασης που θα συνάψει η επιχείρηση ηλεκτρισμού για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος στις τηλεπικοινωνίες.
Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ πρόκειται να επενδύσει για την ταχεία ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας (στο ενσύρματο δίκτυό της) 680 εκατ. ευρώ, μεταξύ 2022 και 2026, προκειμένου να καταστεί κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες με τις οποίες θα υπογράψει την εν λόγω δανειακή σύμβαση (δάνειο που θα εκταμιεύεται ανάλογα με την πρόοδο του έργου – της επένδυσης) είναι η Πειραιώς και η Alpha.
Το πρώτο βήμα αυτού του σχεδιασμού προβλέπει τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης οπτικών ινών συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί στο δήμο Περιστερίου.
Βάσει των στοιχείων του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ μέχρι το 2030 στοχεύει να έχει 1 εκατ. συνδρομητές, έσοδα 120 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Η ΔEΗ όπως έχει δηλώσει δεν θα διαθέτει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες. Θα πουλάει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή το αποκαλούμενο last mile προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτητες άνω του 1 Gbps.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έχει υπάρχει καταρχήν συμφωνία ΔΕΗ – Nova για την αγορά από την τελευταία υπηρεσιών δικτύου.
Tα φιλόδοξα πλάνα της ΔΕΗ για την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες κινούνται στη λογική μεγάλων ευρωπαϊκών utilities, όπως η Ιταλική Enel, η οποία δημιούργησε ξεχωριστή εταιρεία οπτικών ινών, την Open Fiber.