Οι επενδύσεις του ΟΤΕ την ερχόμενη εξαετία θα αυξηθούν μέσο όρο κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά θα διαμορφωθούν σε πάνω από 3 δις. ευρώ προκειμένου, σύμφωνα με τη διοίκησή του, έως το 2027 να έχει εγκαταστήσει οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. συνδέσεις (τηλεφωνικές γραμμές).
Σήμερα ο ΟΤΕ ως ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος σε έσοδα και συνδρομητές, με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο FTTH στη χώρα, με 560.000 γραμμές. Οι συνολικές επενδύσεις που πραγματοποιεί ετησίως τα τελευταία χρόνια κινούνται στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα το σύνολο των γραμμών στη χώρα είναι περίπου 4,8 εκατ. (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Από αυτές, ο ΟΤΕ θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα. Να σημειωθεί ότι στις 3 εκατ. συνδέσεις συμπεριλαμβάνεται και το UFBB(συγχρηματοδοτούμενο έργο για την υλοποίηση περίπου 750.000 ευρυζωνικών συνδέσεων σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον).
Οι επενδύσεις των υπολοίπων παρόχων (Vodafone, Wind, Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή) σε αστικές περιοχές θα καλύψουν περίπου 1,6 εκατ. συνδέσεις (επίσης συμπεριλαμβανομένου του UFBB). Σε συνδυασμό με τα Αγροτικά Δίκτυα (έργο Rural) που αφορά σε 150.000 συνδέσεις (οπτική ίνα μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες) και εφόσον όλα αυτά προχωρήσουν απρόσκοπτα εκτιμάται ότι σε περίπου 6 χρόνια θα έχει αναβαθμιστεί ολόκληρο το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας.
Βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, μέχρι το τέλος του 2022, ο ΟΤΕ θα καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 και το στόχο των 3 εκατ., το ετήσιο roll out θα κυμαίνεται μεταξύ 300.000 – 500.000 γραμμών, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Ο Όμιλος ΟΤΕ χτίζει το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας. Απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες της Πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς, φτιάχνοντας σήμερα το δίκτυο στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και αναβαθμίζοντας δωρεάν τις ταχύτητες για τους πελάτες μας.» Και συμπλήρωσε: «Η ταχεία ανάπτυξη του δικτύου FTTH είναι μία μεγάλη πρόκληση, ένα δύσκολο έργο με τεράστια σημασία για τη χώρα. Το βάρος της ευθύνης δεν μας φοβίζει. Αν κάποιος μπορεί να φέρει εις πέρας αυτό το έργο, είναι ο Όμιλος ΟΤΕ και οι άνθρωποί του.»
Εκτός από την παραπάνω επικαιροποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, χθες ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων των συνδρομητών του στη σταθερή τηλεφωνία, στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι και όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.
Πρακτικά, πρόκειται για διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων, καθώς κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα. Για παράδειγμα, όποιος έχει σήμερα VDSL 50, θα αναβαθμιστεί σε VDSL 100. Όποιος έχει 24άρι πρόγραμμα, θα αναβαθμιστεί σε 50άρι. Το ίδιο ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα (24, 50, 100). Μόνη προϋπόθεση, να είναι τεχνολογικά εφικτό. Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps και η τηλεφωνική σύνδεσή του δίνει τεχνικά μέγιστη διαθέσιμη ταχύτητα τα 50Mbps, δεν θα είναι εφικτή η αναβάθμιση από 50 σε 100 Mbps.
Η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2022. Όπως σημειώνει ο ΟΤΕ το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, απαιτούνται διαφορετικές ενέργειες (στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αναβάθμιση γίνεται αυτόματα και απομακρυσμένα, σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται αντικατάσταση router ή καρτών, σε άλλες χρειάζεται συνεννόηση με τεχνικό).
Οι πελάτες Cosmote σταθερής δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Κάθε πελάτης της εταιρείας που έχει τη δυνατότητα δωρεάν αναβάθμισης θα ενημερωθεί ξεχωριστά. Από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι νέοι συνδρομητές Cosmote σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ.
Σύμφωνα στο μεταξύ με την ανακοίνωση του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο «τα επόμενα χρόνια ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να προσφέρει μια ελκυστική αμοιβή προς τους μετόχους του, επιμερισμένη μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Τα μερίσματα αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ώστε να αποφευχθούν μεγάλες διακυμάνσεις και να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείμματα. Για το σκοπό αυτό, τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2018 – 2021 θα ενσωματωθούν στις ετήσιες ταμειακές ροές τα επόμενα χρόνια, για να στηρίξουν τη συνολική πολιτική αμοιβών των μετόχων τα επόμενα έτη.
Το 2022, παρά τις αυξανόμενες επενδύσεις, ο ΟΤΕ αναμένει να παρέχει μια τακτική συνολική αμοιβή στους μετόχους τουλάχιστον ίση με το 2021, μετά από τις απαραίτητες εταιρικές εγκρίσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθορίσει τη πολιτική αμοιβών των μετόχων για το 2022 καθώς και για τα επόμενα έτη στις 23 Φεβρουαρίου 2022, μαζί με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αμοιβές των Μετόχων για το 2021 ήταν αυξημένες 20% σε σχέση με πέρσι, στα 480 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 313 εκατ. διατέθηκαν για τη διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή και τα 167 εκατ. περίπου για την επαναγορά ιδίων μετοχών.