Οι startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι περίπου 70, αριθμός κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι. Οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.
Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που ελληνικές εταιρείες έφτασαν το στάδιο «unicorns» (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).
Τα παραπάνω είναι βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Found.ation και του EIT Digital που αποτυπώνει την επίδραση των προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων στην ελληνική startup σκηνή.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση εξετάζοντας τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των 100.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και στα 400.000 έως 500.000 ευρώ.
Αυτό σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Όσον αφορά την εστίασή τους στην αγορά, σχεδόν το 70% είναι εταιρείες B2B.
Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.
Η συμμετοχή ξένων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας, όπως σημειώνει η έκθεση, την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.
Συνολικά, το νέο κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε φέτος τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ follow-on επενδύσεων.
Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη παρουσίαση της έκθεσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, «καθώς η πρωτοβουλία EquiFund ολοκληρώνεται σταδιακά, έχοντας επιτύχει τον σκοπό της το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει πάνω από 200 εκατ. από δημόσιους πόρους στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή είναι 1,26 δισ. ευρώ»
Βάσει εκτιμήσεων τα διαθέσιμα κεφάλαια μπορούν να οδηγήσουν στη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία 7 – 10 δισ. και να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια.