Διαδικτυακή συνάντηση ανωτάτων στελεχών της Amazon Web Services με τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε χθες, λίγες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες στις οποίες θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής του, με τη δημιουργία Local Zone, (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Αντιπρόεδρος της Amazon Web Services, αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke, τόνισε ότι στην επιλογή της Ελλάδας συνέβαλε η μέριμνα που επέδειξε η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, αλλά και η αλλαγή που έχει παρατηρήσει στην ελληνική οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Παρουσιάζοντας την επένδυση, ο κ. Punke εξήγησε πως η Τοπική Ζώνη, η νέα υποδομή, ελαχιστοποιεί την καθυστέρηση (latency) στη μεταφορά δεδομένων κάτι πολύ σημαντικό στις εφαρμογές για πολλούς κλάδους, από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έως την υγειονομική περίθαλψη και το live streaming βίντεο.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επέκταση της Amazon «ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε πως η χώρα μας «έχει ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους. Έχουμε μια πολιτική για το cloud first και σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο υποδοχής δεδομένων. Η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη για να υποστηρίξει αυτό το όραμα και είμαι πολύ χαρούμενος που ανταποκρίνεστε σε αυτό και που θα αυξήσετε σημαντικά την παρουσία σας στην Ελλάδα».
Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχε μεταξύ άλλων κυβερνητικών στελεχών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος επεσήμανε:
«Και η επένδυση αυτή είναι αποτέλεσμα ολόκληρου του φάσματος αλλαγών και πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μία από αυτές, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι η πολιτική που αναπτύξαμε για να δοθεί προτεραιότητα στο υπολογιστικό νέφος (cloud)».
Ο κ. Πιερρακάκης προσέθεσε ότι «περίπου το 25% του χρηματοδοτικού φακέλου της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες. Υπηρεσίες cloud που παρέχονται από μικρή απόσταση, προσφέροντας ταχεία απόκριση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για να γίνει πραγματικότητα το περίγραμμα αυτής της πολιτικής».