Με τη στρατηγική της παγκοσμίως να εστιάζει στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) η IBM στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας έργα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει 2 Κέντρα Αριστείας (Centers of Excellence) και μελετά το επόμενο αξιοποιώντας ειδικευμένο προσωπικό που διαρκώς αυξάνεται.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της IBM Ελλάδας και Κύπρου, Σπύρο Πουλίδα, το 2020 ο τζίρος της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού αυξήθηκε περίπου 10% στα 147 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος και τα επόμενα χρόνια αναμένεται επίσης ανάπτυξη με μονοψήφιο, αλλά ισχυρό ποσοστό.
Ο εν λόγω τζίρος προέρχεται κατά βάση από τον ιδιωτικό τομέα (που περιλαμβάνει τράπεζες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα) ενώ ο στενός δημόσιος τομέας συνεισφέρει με περίπου 12%. Οι εργαζόμενοι της IBM στην Ελλάδα είναι περίπου 260 με το σύνολο όμως του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολεί σε όλο το οικοσύστημα για να διεκπεραιώσει τα έργα που αναλαμβάνει να ανέρχεται σε 700.
Ως ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και του ανθρώπινου δυναμικού της, η εταιρεία έχει επενδύσει στη δημιουργία 2 Κέντρων Αριστείας (Centers of Excellence), το ένα στην περιοχή των Βig Data και Βusiness Analytics και το άλλο στις Τραπεζικές Εφαρμογές (μια περιοχή που η ΙΒΜ παραδοσιακά έχει διαχρονική και ισχυρή παρουσία), με εξειδικευμένες δεξιότητες υψηλής τεχνολογικής εκπαίδευσης, για να υποστηρίξει έργα στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως εκτιμάται το Κέντρο Αριστείας για τις τραπεζικές εφαρμογές τα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσει σε 100 ακόμα προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
O κ. Πουλίδας, απαντώντας σε ερώτημα για το ύψος της επένδυσης στα δύο αυτά κέντρα, δεν αναφέρθηκε στο συνολικό νούμερο, είπε όμως ενδεικτικά πως ένα μέσο κόστος για το υψηλής κατάρτισης προσωπικό που απασχολούν είναι της τάξεως των 4 με 5 χιλ. ευρώ. Για το επόμενο Κέντρο Αριστείας σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα προχωρήσει ή τι ακριβώς θα κάνει. Πρόσθεσε πως διερευνώνται οι περιοχές του Hybrid Cloud και ΑΙ.
Σχολιάζοντας ο ίδιος την προοπτική της εκτέλεσης έργων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) πολλών δις. ευρώ το επόμενο διάστημα στη χώρα μας υπογράμμισε πως σαφέστατα αποτελεί θετική εξέλιξη, τα έργα επιβάλλεται να προκηρυχθούν, ωστόσο, θα υπάρξει δυσκολία στην εκτέλεσή τους από την έλλειψη στελεχών καθώς και από την, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανετοιμότητα των φορέων που καλούνται να τα υλοποιήσουν.
Η σημερινή ΙΒΜ
Πριν από δύο χρόνια, με την εμβληματική εξαγορά της Red Hat, η ΙΒΜ προέβλεψε πως η αγορά θα κινηθεί προς το Hybrid Cloud, αξιοποιώντας ένα συνδυασμό public και private clouds και on-premise υποδομών – κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί. Τα έσοδα της ΙΒΜ από το cloud σημειώνουν διψήφια αύξηση τους προηγούμενους 12 μήνες και περισσότεροι από 3500 πελάτες της εταιρείας αξιοποιούν την πλατφόρμα hybrid cloud της IBM. Μετά την πρόσφατη απόσχιση του κλάδου Υπηρεσιών Λειτουργίας Τεχνολογικών Υποδομών (και τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης εταιρείας, της Kyndryl), το 70% των εσόδων της ΙΒΜ θα προέρχονται από το Λογισμικό και τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, δύο υγιείς μοχλούς ανάπτυξης με ισχυρούς αυξητικούς ρυθμούς. Οι Τεχνολογικές Υποδομές παραμένουν ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της ΙΒΜ και επενδύονται πολύ σημαντικά κεφάλαια στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών. Το νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της ΙΒΜ, οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία οργανικά αλλά και οι επενδύσεις σε εξαγορές καθώς και η δημιουργία ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος συνεργατών αναμένεται να διασφαλίσουν διατηρήσιμη μεσαία μονοψήφια αύξηση εσόδων, ξεκινώντας από το 2022 και πάνω από 35 δισεκατομμύρια δολάρια ελεύθερων ταμειακών ροών (free cash flow) στα επόμενα 3 χρόνια. Επίσης, η Kyndryl γίνεται πλέον ένας πολύτιμος πελάτης, μέσω μιας ισχυρής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.
Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται για τη μόνη τεχνολογία που επιτρέπει την άντληση πραγματικής αξιοποιήσιμης πληροφορίας από τον εκθετικά αυξανόμενο τεράστιο όγκο δεδομένων.
Για το κρίσιμο θέμα της κυβερνο-ασφάλειας, ο κ. Πουλίδας ανέφερε πως εξελίσσεται σε ένα από τα βασικά ζητήματα της δεκαετίας, καθώς το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια έως τρισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά τον αντίκτυπο και αυτό αποτελεί και τον κύριο μοχλό ζήτησης των λύσεων της IBM. Το εξειδικευμένο λογισμικό της IBM, υποστηριζόμενο από τεχνικές ΑΙ, διαχειρίζεται καθημερινά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια περιστατικά κυβερνο-ασφάλειας για λογαριασμό 17.000 και πλέον πελατών της από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα. Επιπλέον η ΙΒΜ συνεχίζει να καινοτομεί και αναπτύσσει τον Τομέα των Κβαντικών Υπολογιστών (Quantum Computers), που θα δώσουν λύσεις σε κατηγορίες προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται ούτε από τους ισχυρότερους σημερινούς συμβατικούς υπολογιστές.
Ο κ. Πουλίδας αναφέρθηκε επίσης στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο τομέας των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (ΙBM Consulting) στη συνολική στρατηγική της IBM. Η εν λόγω επιχειρηματική μονάδα της ΙΒΜ διαθέτει υψηλού επιπέδου δεξιότητες και βαθιά γνώση των επιμέρους τομέων της αγοράς, ώστε να βοηθήσει τους πελάτες της στον εκσυγχρονισμό των εφαρμογών τους στην πορεία τους προς το hybrid cloud.