«Σημάδια ωρίμανσης εμφανίζει το οικοσύστημα των ελληνικών startups, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυρή συνεισφορά του στο σύνολο της οικονομίας» επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της η Endeavor, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στηρίζει αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως.
Βάσει των στοιχείων της Endeavor, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2012, τo 2020 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα, με τις ελληνικές startups να αντλούν περισσότερα κεφάλαια από ποτέ, ύψους 455 εκατ. ευρώ, αυξημένα 71% συγκριτικά με το 2019.
Παράλληλα, την περασμένη χρονιά σημειώθηκαν δύο σημαντικές εξαγορές που τοποθέτησαν το ελληνικό οικοσύστημα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, ενώ αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας σε ελληνικές startups 30%, προμηνύοντας σημάδια ωριμότητας για το ελληνικό οικοσύστημα.
Οι κλάδοι του Fintech και του eCommerce καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 600% και 300% αντίστοιχα, ενώ οι κλάδοι του Education, Agriculture, Travel κ.ά. σημειώνουν μείωση, που αγγίζει το 100%.
Ο κλάδος του eCommerce άντλησε τα περισσότερα κεφάλαια το 2020, με ποσοστό 27% ενώ ακολουθεί ο κλάδος του Fintech με 21% και του Health με 10% των συνολικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν την περασμένη χρονιά.
Η κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων με βάση το έτος ίδρυσης των επιχειρήσεων, παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον. Το 2020, το 53% των συνολικών κεφαλαίων διοχετεύτηκε σε επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν πριν το 2010, ενώ στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 33,47%, έρχονται οι νεότερες επιχειρήσεις με λειτουργία μικρότερη των 4 χρόνων. Μόλις το 13,5% των συνολικών κεφαλαίων για το 2020 επενδύθηκε σε επιχειρήσεις με 5 έως 10 χρόνια λειτουργίας.
Συγκρίνοντας τα παραπάνω ποσά με τα αντίστοιχα του 2019, παρατηρείται μια πολύ σημαντική αύξηση στα κεφάλαια που επενδύθηκαν τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα μεγαλύτερη των 10 ετών, καθώς και στις πιο νεοσύστατες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται λιγότερα από 4 χρόνια. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις ηλικίας 5-10 ετών, φαίνεται να είχαν μια πτωτική τάση στην άντληση επενδυτικών κεφαλαίων το 2020.
Οι νέες γενιές επιχειρηματιών φαίνεται να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με εταιρείες που ιδρύθηκαν πάνω από μια δεκαετία πριν και χρειάστηκε μεγαλύτερο διάστημα για να φτάσουν στην φάση του “scale-up”.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Skroutz και της Viva Wallet, που άντλησαν μεγάλους γύρους χρηματοδότησης το 2020, μετά από 15 χρόνια λειτουργίας.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Endeavor πέρσι σημειώθηκε ρεκόρ εξαγορών, σε απόλυτο αριθμό (7) αλλά και σε αξία (πάνω από μισό δις δολάρια) ελληνικών startups, τα αποκαλούμενα exits.
Η Instashop εξαγοράστηκε από το Delivery Hero, η Softomotive εξαγοράστηκε από την Microsoft, η Think Silicon απο την Applied Materials. Αυτά τα exits έχουν αξία 10 φορές μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα exits του 2019. Οι εξαγορές των Instashop και Softomotive – ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, είναι οι υψηλότερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε startups ελληνικών συμφερόντων, ενώ συνέβησαν με διαφορά λίγων μηνών. Είναι εξίσου σημαντικό όπως επισημαίνει η Endeavor ότι εξαγοράστηκαν από διεθνείς κολοσσούς που αποτελούν οδηγούς και παραδείγματα προς μίμηση για άλλους επενδυτές.
Στην ανάλυση αγοράς της Endeavor συμμετείχαν συνολικά 567 startups, 208 εκ των οποίων έχουν παρουσία στην Ελλάδα με γραφεία ή εργαζόμενους και 359 έχουν ιδρυθεί από Έλληνες επιχειρηματίες σε χώρες του εξωτερικού.