Σε θετική τροχιά κινήθηκαν τα μεγέθη του ΟΤΕ στο 9μηνο με τη διοίκηση να εκτιμά ότι ο Όμιλος θα πετύχει ουσιαστική ανάκαμψη εσόδων και κερδοφορίας το 2021 με επενδύσεις 550 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. ευρώ.
Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν στο 9μηνο τα έσοδα αυξήθηκαν 2,8% στα 2.476,8 εκατ. ευρώ, τα κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους 58,3% στα 386,4 εκατ., ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν 576,4 εκατ. ευρώ από 234,1 εκατ. ευρώ.
Το προσαρμοσμένο EDITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) αυξήθηκε 3,8% στα 964,1 εκατ. με το περιθώριο EDITDA στο 38,9% (συν 0,4 μονάδες). Στο τέλος του 9μηνου ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός μειώθηκε 26% στα 763,9 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι επενδύσεις αυξήθηκαν 4,3% σε ετήσια βάση στα 398,5 εκατ. ευρώ.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ «χάρη στις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις μας στην Ελλάδα ο Όμιλος σημείωσε ένα δυνατό τρίτο τρίμηνο. Έσοδα Ομίλου, EBITDA και περιθώριο EBITDA, είναι όλα υψηλότερα από πέρυσι. Tα έσοδα στην Ελλάδα ενισχύθηκαν από την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερα δεδομένα, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή, καθώς και από την ανάκαμψη στον τουρισμό που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση στα έσοδα περιαγωγής. Στη Ρουμανία, ολοκληρώσαμε την πώληση των δραστηριοτήτων μας στη σταθερή και αποκτήσαμε το 100% στην κινητή, οι επιδόσεις της οποίας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι ισχυρές ταμειακές μας ροές από την αρχή του έτους, μας επιτρέπουν να υλοποιούμε απρόσκοπτα, τόσο την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, όσο και τις επενδύσεις μας σε υπερσύγχρονες υποδομές, προς όφελος των πελατών μας και της χώρας.»
Απαντώντας σε ερώτημα αναλυτών σχετικό με τον ανταγωνισμό στα δίκτυα με αφορμή και την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες (όπως έχει ανακοινώσει η διοίκησή της) ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο ΟΤΕ έχει πλάνο να ξεπεράσει το 1 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας στα σπίτια (FTTH) μέχρι το τέλος του 2022. Βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, 479 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ, με στόχο οι συνδέσεις αυτές να ξεπεράσουν τις 560 χιλιάδες στο τέλος της χρονιάς.
Πρόσθεσε, πως δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση Wind – NOVA για να υπάρχει κάποια επίπτωση στην αγορά ενώ στην τηλεόραση ο ΟΤΕ με τις συμφωνίες για αθλητικό περιεχόμενο αυξάνει τους συνδρομητές του (στο 9μηνο 6,6% στους 600.167). Ως εκ τούτου κατέληξε, ότι ο ΟΤΕ είναι μπροστά από οποιονδήποτε παλιό ή νέο ανταγωνιστή του, συμπληρώνοντας ότι οποιοσδήποτε θέλει να επενδύσει σε οπτικές ίνες είναι καλοδεχούμενος γιατί θα κάνει καλό στη χώρα.
Σχετικά με το αν ο ΟΤΕ σκοπεύει να συνάψει συνεργασίες για τα δίκτυα οπτικών ινών ο επικεφαλής του Ομίλου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο και το αν θα γίνει στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την πορεία των επενδύσεων και της ζήτησης στη χώρα.
Με αφορμή επίσης ερώτηση αναλυτή ο γενικός διευθυντής επί των χρηματοοικονομικών Μπάμπης Μαζαράκης είπε ότι το κόστος ενέργειας αποτελεί περίπου το 4% των συνολικών εξόδων στην Ελλάδα και αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 10 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών παγκοσμίως.
Ο ΟΤΕ συνέχισε να αυξάνει τους συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών το Γ’ τρίμηνο, με τις καθαρές νέες συνδέσεις να ανέρχονται στις 44 χιλιάδες, και το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να ανέρχεται σε 1.100.000, που αντιστοιχεί στη μισή περίπου πελατειακή βάση ευρυζωνικών συνδέσεων. Το ποσοστό των συνδρομητών που έχουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 23% των συνδέσεων οπτικών ινών, σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Καθώς περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πελάτες έχουν ακόμη ευρυζωνικά προγράμματα χαμηλότερων ταχυτήτων, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα δικτύου οπτικών ινών αναμένεται να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη του Ομίλου.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Cosmote παρείχε στην Ελλάδα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7 εκατ. πελάτες, μειωμένους κατά 1% σε σχέση με το τέλος του Γ’ τριμήνου του 2020, κυρίως λόγω της καρτοκινητής, καθώς οι συνδρομητές συμβολαίου συνεχίζουν να αυξάνονται σύμφωνα με τους στόχους της εταιρείας.
Η Cosmote επεκτείνει την κάλυψη του δικτύου 5G και στοχεύει σε πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 60% στα τέλη του 2021 και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023, ενώ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων και μέσω του δικτύου 4G/4G+. Η πληθυσμιακή κάλυψη υπηρεσιών 5G στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει ήδη ξεπεράσει το 97% και 90% αντίστοιχα. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύναψη συμφωνίας με δίκτυα 34 χωρών για να απολαμβάνουν οι συνδρομητές της υπηρεσίες 5G στο εξωτερικό.