Με αφορμή τα εγκαίνια χθες του πρώτου έργου της πρωτοβουλίας GR-ECO του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Χάλκη η Vodafone Ελλάδος αναδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών (κατά βάση ασύρματων) στην Περιφέρεια.
Βάσει μελετών του Ομίλου της Vodafone η επέκταση της κάλυψης LTE (υποδομή κινητής που επιτρέψει υψηλές ταχύτητες και συνεχείς αναβαθμίσεις στην επόμενη γενιά δικτύων) στις αγροτικές περιοχές για την παροχή διαθεσιμότητας κατά 99%, σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 192 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και σε 340.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έως το 2030.
Η Vodafone Ελλάδος ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας της Χάλκης σε 5G και υλοποίησε την παροχή δημοσίου wi-fi που καλύπτει δωρεάν τους δημόσιους χώρους του οικισμού του νησιού, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για την τοπική οικονομία, με στόχο την συμβολή στην αναβάθμιση του παραγωγικού της μοντέλου.
Εγκαθιστώντας επίσης σύγχρονα δίκτυα στο φωτοβολταϊκό πάρκο και το εργοστάσιο αφαλάτωσης του νησιού, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μία «έξυπνη μετάβαση» των κρίσιμων παραγωγικών εγκαταστάσεων της Χάλκης.
Παράλληλα, παρέχοντας υπηρεσίες Internet of Things (IoT) στον δήμο, προσφέρει καλύτερο έλεγχο και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου στον στόλο του, αλλά και τη δυνατότητα παρακολούθησης των οχημάτων του, σε πραγματικό χρόνο.
Επιπλέον, συνδυάζοντας πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία εγκατέστησε το «έξυπνο», ηλιακό παγκάκι και συσκευές φόρτισης κινητών που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια.
Το Ίδρυμα Vodafone ενέταξε τη Χάλκη στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που υλοποιεί, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, ενώ δημιούργησε και το πρότυπο STEM lab Generation Next ειδικά για το σχολείο της Χάλκης.
Όπως επισημαίνει ο τηλεπικοινωνιακός Όμιλος οι πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές παρουσιάζουν επαρκή ζήτηση υπηρεσιών και σχετικά χαμηλό κόστος ανάπτυξης για τη διατήρηση ανταγωνιστικών δικτύων. Ωστόσο, στις περισσότερες αγροτικές κοινότητες παρατηρείται συχνά ανεπαρκής ζήτηση που δεν υποστηρίζει πολλαπλές υποδομές.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία εκσυγχρονισμού της οδηγίας για τη μείωση του κόστους των ευρυζωνικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του σχετικά υψηλού κόστους παροχής κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης σε αγροτικές περιοχές.
Στο πλαίσιο αυτό η Vodafone εντόπισε έξι βασικούς τομείς πολιτικής που επηρεάζουν την ικανότητα των επενδυτών να αναπτύξουν ανταγωνιστικά ευρυζωνικά δίκτυα (παθητική υποδομή, ενεργή υποδομή, πρόσβαση και δικαιώματα, άδειες φάσματος, έξοδα κατασκευής και λειτουργικές δαπάνες) και ζητά από την ΕΕ να παρέμβει.
Ο τηλεπικοινωνιακός Όμιλος προς επίρρωση των παραπάνω αναδεικνύει το παράδειγμα κινητής συνδεσιμότητας σε αγροτικές περιοχές της Γερμανίας. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εγκριθεί συστήματα επιδοτήσεων των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στη Βαυαρία, την Έσση και την Κάτω Σαξονία.
Η Βαυαρία ήταν το πρώτο ομοσπονδιακό κράτος που υποστήριξε την επέκταση των κρίσιμων υποδομών δικτύου κινητής τηλεφωνίας με δημόσια επιχορήγηση και με την εμπλοκή των δήμων. Οι δήμοι επιχορηγούνται για τους παθητικούς πύργους, οι οποίοι μισθώνονται από τους διαχειριστές δικτύου. Η υποχρέωση ανοικτής πρόσβασης επιτρέπει σε όλους τους παρόχους να επωφεληθούν.
Το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών υιοθέτησε επίσης ένα μοντέλο επιδότησης υποδομών σε αγροτικές περιοχές το 2020 διαθέτοντας 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης κινητών υπηρεσιών σε όλη την ΕΕ. Το σύστημα απαιτεί την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά αναμένεται ότι οι προσφορές θα ξεκινήσουν μέσα στο 2021. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για 5.000 σταθμούς βάσης που καλύπτουν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά (επαρκές για την κάλυψη όλων των «λευκών σημείων» στη Γερμανία), επιλογή αναβάθμισης από 2G σε 4/5G και επιδότηση 90% και σε ορισμένες περιπτώσεις 99%.