Το μεγαλύτερο στην χώρα θα είναι το νέο data center της Lamda Hellix (εταιρεία του Ομίλου Digital Realty) στο Κορωπί, επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ.
Με χωρητικότητα 6.8MW, το Athens 3, εντός του data center campus της Lamda Hellix, δύναται να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.
Η Lamda Hellix ταυτόχρονα καταθέτει τα σχέδια για την έγκριση όρων δόμησης για το Athens 4, επίσης εντός του data center campus, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens 3 επένδυση επίσης ύψους 70 εκατ. ευρώ.
Χθες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του Athens 3 με τον Απόστολο Κάκκο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Hellix, να σημειώνει:
«Μέρος του οράματός μας είναι να προωθήσουμε την Ελλάδα ως κόμβο διασύνδεσης της περιοχής και πύλη εισόδου προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Μασσαλίας στην οποία ο Όμιλός μας κατάφερε μέσα σε έξι χρόνια να καταστήσει τον ένατο μεγαλύτερο κόμβο διαδικτύου στον κόσμο, είμαστε βέβαιοι ότι μέσω των ATH3 και ATH4 αλλά και των περαιτέρω επενδύσεών μας, αυξάνουμε κατακόρυφα το Data Gravity της Ελλάδας και συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της χώρας μας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη».
Κλειδί για τις επενδύσεις σε Data Center είναι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. «Η Αθήνα είναι μια πόλη που πλέον αναδύεται ως ένα hub συνδεσιμότητας. Ένα σταυροδρόμι προς την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ατενίζοντας το μέλλον, από το 2022 και μετά, ανυπομονούμε για τη συνεργασία μας με τη Lamda Hellix και την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω και τη δέσμευση προς τους πελάτες μας αλλά και τον ελληνικό λαό» επεσήμανε ο Chief Investment Officer της Digital Realty, Gregory Wright, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Digital Realty θα προσφέρει 100 εκατομμύρια σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ανακούφισης από τις συνέπειες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα το καλοκαίρι.
Η Digital Realty, από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των data centers με περισσότερες από 300 εγκαταστάσεις σε 45 χώρες, έχει αναφέρει ότι οι επενδύσεις που θα κάνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα έχουν ένα συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως των 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
Αν και το ποσό δεν έχει ανακοινωθεί η εξαγορά της Lamda Hellix, πέρσι τον Νοέμβριο από την Digital Realty, αναφέρεται ως η μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας τεχνολογίας και πληροφορικής στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικής εταιρείας ανεξαρτήτως κλάδου της οικονομίας.
Η Digital Realty προσβλέπει μέσω της δημιουργίας Data Gravity στην χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό διεθνών υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών και διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαθεσιμότητα, η ταχύτητα και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα, μέσω της Ελλάδας, οι χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Όπως είπε χθες ο κ. Κάκκος ήδη το νέο υποβρύχιο καλώδιο, υπό την ονομασία Ionian, που θα συνδέσει την Ελλάδα με Ιταλία, μέχρι τέλος του 2022 θα συνδεθεί τις εγκαταστάσεις της Lamda Hellix. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «αλλάζει πίστα» όσον αφορά τα data center.
Από τις επενδύσεις αυτές δημιουργούνται περίπου 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και περίπου 100 με τη λειτουργία. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Μασσαλίας επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα ήταν απούσα από τις επενδύσεις αυτές.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του IDG, κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε ένα neutral mutli-tenant data center στην Ελλάδα, όπως το Athens-3, αποφέρει ανταποδοτικά 8,23 ευρώ για την οικονομία (Total Economic Impact), με επιπρόσθετες πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων σε τεχνολογία 5G, νέα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, τεχνητή νοημοσύνη (AI), Cloud και Big Data.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα» τις επενδύσεις αυτές, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το παράδειγμα της Μασσαλίας και είπε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα. «Η ψηφιακή μετάβαση παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της πολιτικής μας και γι’ αυτό και διοχετεύουμε σημαντικότατους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πολλές δράσεις ψηφιακής μετάβασης, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τις ψηφιακές υποδομές», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι θα φροντίσει ώστε οι άδειες για το 4ο data center της Lamda Hellix να εκδοθούν χωρίς καθυστερήσεις.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για «σπουδαία στιγμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» αποτέλεσμα της μεγάλης αλλαγής που έχει κάνει η Ελλάδα η οποία πλέον έχει καινοτόμα στρατηγική στον τομέα του cloud (cloud first) και συμπλήρωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζεται ένα νέο εργαλείο προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να πάνε στο cloud.