Τα έσοδα του ΟΤΕ από τα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναπτύσσονται με ρυθμό 21% συνέπεια της δεκαετούς ενασχόλησης του με το συγκεκριμένο τομέα.
Από τα πλέον γνωστά έργα που έχει υλοποιήσει είναι η άυλη συνταγογράφηση, ένα έργο ορόσημο για την ψηφιακοποίηση της Υγείας με 2,6 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες. Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί πάνω από 26 εκατ. άυλες συνταγές φαρμάκων και 10 εκατ. άυλα παραπεμπτικά, ενώ έχουν σταλεί στους εγγεγραμμένους 66 εκατ. αυτοματοποιημένα sms έκδοσης και εκτέλεσης συνταγών και παραπεμπτικών και 50 εκατ. email.
Η συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ ήταν καθοριστική καθ’ όλη την πορεία του έργου. Το 2012 ανέλαβε να υλοποιήσει την πρώτη φάση που αφορούσε στη διασύνδεση ιατρών και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το επόμενο μεγάλο βήμα έγινε στην αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, τέλη Μαρτίου του 2020, με τη μετάβαση στην άυλη συνταγογράφηση για πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Συνέχεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί η εφαρμογή myHealth, μέσω της οποίας οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στο υγειονομικό τους προφίλ από το κινητό τηλέφωνο, την οποία επίσης υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με τη Byte Computer για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ) μέσω συμφωνίας πλαίσιο. Βασίστηκε σε τεχνολογίες και υπηρεσίες διαθέσιμες στο Oracle Cloud Infrastructure. H εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Oracle Ελλάδος και τις εταιρείες Sigmasoft και Datamed.
Το νέο mobile app επιτρέπει στον πολίτη να βλέπει και να διαχειρίζεται από το κινητό του τις φαρμακευτικές συνταγές, τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί με την άυλη συνταγογράφηση, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα ιατρικά στοιχεία.
Στα εμβληματικά έργα που έχει υλοποιήσει για το Δημόσιο ο ΟΤΕ, περιλαμβάνονται το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής, η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112», η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός κ.λπ.
Στα έργα που έχει υλοποιήσει για τον ιδιωτικό τομέα ξεχωρίζει η δημιουργία υπερσύγχρονου Data Center για την Coca-Cola HBC για 28 χώρες και η αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece.
Έντονη δραστηριότητα έχει αναπτύξει επίσης αναλαμβάνοντας σύνθετα έργα ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών και συστημάτων ΤΠΕ για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, υλοποιεί σήμερα έργα ΤΠΕ για τον Οργανισμό eu-LISA, υπεύθυνο για τα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας συνόρων στην Ε.Ε. στο Στρασβούργο, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHΑ) στo Ελσίνκι, για την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στη Χάγη.
Βάσει στοιχείων που έχει ανακοινώσει ο Όμιλος ΟΤΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 τα έσοδά του από έργα ΤΠΕ αυξήθηκαν 21% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα ενώ σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου η αύξηση ήταν 11,5%.