Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από χθες η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την έκταση των 757 στρεμμάτων στην παράκτια ζώνη ανατολικά του οικισμού Περαίας, νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα κατασκευαστεί το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς (Thess Intec).
Θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για τις ερευνητικές και παραγωγικές ανάγκες του τεχνολογικού πάρκου, συμπεριλαμβανομένου συνεδριακού κέντρου, ξενοδοχείο, θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο) και χώρο πρασίνου.
Η δημόσια διαβούλευση της ΣΜΠΕ αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα για την αδειοδότηση του έργου και θα διαρκέσει 30 μέρες.
Με βάση τις εκτιμήσεις των εμπνευστών του Thess Intec ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης είναι 58 – 60 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει υποδομές αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ) ενώ εντός πενταετίας από την έναρξη της λειτουργίας του πάρκου, το συνολικό του οικονομικό αποτύπωμα θα προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας 432 εκατ. ευρώ, τα οποία στη δεκαετία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2 δισ. και στην εικοσαετία σε 11 δισ. ευρώ.
Αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 7.000 θέσεις εργασίας και για τον σχεδιασμό του εξετάστηκαν οι καλές πρακτικές από περίπου 400 τεχνολογικά πάρκα.
Η έκταση έχει μεταβιβασθεί κατά κυριότητα από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς (με την επωνυμία Thessaloniki International Technology Center και διακριτικό τίτλο Thess-Intec).
Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς εντάσσεται στην κατηγορία Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου – Τεχνόπολη, χώρος όπου εγκαθίστανται επιχειρηματικές δραστηριότητες νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Όπως επισημαίνεται, η προτεινόμενη επέμβαση θα συμβάλει στην εδραίωση και ενίσχυση του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και την ενίσχυση του νέου επιδιωκόμενου brand name της πόλης, στην ενίσχυση της παραγωγικής και οικονομικής δυναμικής της, στην κατάργηση της χωρικής ασυνέχειας και υποβάθμισης που παρατηρείται σήμερα και σε απώτερο επίπεδο στη βελτίωση των γενικότερων προοπτικών ανάπτυξης της συμπρωτεύουσας.
Το 58% της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου θα ανήκει στον ιδιωτικό τομέα (μερίδιο θα μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Εξαγωγέων και σε επιχειρήσεις) και το 42% στον δημόσιο (μέσω της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ενώ θα συμμετέχουν και δήμοι).
Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμοδίων Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και καθορίζει τις ειδικότερες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πολεοδομικές ρυθμίσεις.
Δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το πότε το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται καθώς η αδειοδοτική διαδικασία έχει ακόμα αρκετά στάδια.