Η ΔΕΗ μπήκε στο σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων) ένα λεπτό και λίγα δευτερόλεπτα πριν από τις δύο το μεσημέρι, ώρα που έληγε η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών για το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultra-Fast Broadband (UFBB).
Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης καθώς πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα. Οι κινήσεις είναι καταγεγραμμένες και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες.
Ήταν όμως επόμενο να μην προλάβει να «σηκώσει» στο σύστημα τον όγκο των δικαιολογητικών που ήταν αναγκαία για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.
Έγινε από λάθος; Η ΔΕΗ ήθελε πράγματι να συμμετέχει στο UFBB; Και αν ναι θα αποδοθούν ευθύνες για την αστοχία;
Προς το παρόν τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ δεν είναι γνωστό αν θα επιδιώξει να κάνει προσφυγή κατά της διαδικασίας η οποία είναι σήμερα Παρασκευή προγραμματισμένο να συνεχιστεί με το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών του ΟΤΕ και της κοινοπραξίας των Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που επικαλείται η ΔΕΗ είναι ότι η προσφορά της δύναται να θεωρηθεί εμπρόθεσμη γιατί ξεκίνησε να την καταθέτει πριν τη λήξη της προθεσμίας. Με βάση την εκτίμηση που κυριαρχεί δύσκολα θα δικαιωθεί η άποψή της και θα έχει ενδιαφέρον αν θα επιμείνει γιατί αυτό θα σημαίνει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μέγα ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο κύριος του έργου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιθυμούσε διακαώς τη δεσμευτική προσφορά από έναν τρίτο «παίχτη». Το απαιτούσε η δομή του διαγωνισμού άλλωστε (7 γεωγραφικές περιοχές, από δύο οι δύο ενδιαφερόμενοι και τρεις ο τρίτος).
Ερωτηματικά όμως υπάρχουν γενικότερα για τις προθέσεις της ΔΕΗ όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες.
Όπως έχει ανακοινώσει θα επενδύσει ένα ποσό 700 – 800 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία προκειμένου να δημιουργήσει εναέριο δίκτυο οπτικών ινών, χρησιμοποιώντας τις δίκτυο μεταφοράς ενέργειας το οποίο θα μεταβιβαστεί στο ΔΕΔΔΗΕ (μετά την πώλησή του).
Μάλιστα έχει ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση τον Ιούλιο με βάση την οποία η κυριότητα του δικτύου οπτικών ινών θα παραμείνει στη ΔΕΗ.
Η εντύπωση που έχει δώσει η ΔΕΗ είναι πως συζητά με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της επένδυσης της στις τηλεπικοινωνίες.
Ωστόσο, χθες η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο στόχο της για είσοδο στις τηλεπικοινωνίες. Καμία σχετική αναφορά δεν συμπεριέλαβε και στα αποτελέσματα 6μήνου που ανακοίνωσε επίσης χθες.
Όσο περνά ο καιρός τόσο θα αυξάνεται ο ανταγωνισμός στα δίκτυα, καθιστώντας το εγχείρημα ενός νέου «παίχτη» στην αγορά δυσκολότερο. Σε δύο με τρία χρόνια δεν θα είναι μόνο το UFBB, τα δίκτυα οπτικών ινών του ΟΤΕ, πρωτίστως, και των άλλων παρόχων, αλλά και το 5G με το οποίο οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες μπορούν να δώσουν απεριόριστα σταθερή σύνδεση μέσα από το δίκτυο κινητής (Fixed Wireless Access – FWA).
Επίσης, εφόσον η ΔΕΗ μπει στις τηλεπικοινωνίες, με δίκτυο σε όλη τη χώρα, παρέχοντας χονδρική υπηρεσίες, ο ΟΤΕ θα πάψει να έχει το μονοπώλιο στο δίκτυο πρόσβασης. Ως αποτέλεσμα είτε οι τιμές της ΔΕΗ θα ρυθμιστούν (δεν θα πουλάει με τις τιμές που θα ήθελε) είτε θα πάψει η ρύθμιση στον ΟΤΕ. Και τα δύο σενάρια επηρεάζουν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες που, σε κάθε περίπτωση, θα δυσκολευτεί να πετύχει αν καθυστερήσει περαιτέρω να μπει σε φάση υλοποίησης.