«Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πολύ ελκυστική για τους επενδυτές και ειδικά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε σημείο καμπής, έστω και αν υπάρχουν ακόμη τομείς όπου η χώρα υστερεί όπως π.χ. στο κομμάτι των υποδομών, η χρήση των δεδομένων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε., και η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης που είναι πολύ χαμηλή» επεσήμανε ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners και πρόεδρος της United Group μιλώντας χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος, λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Wind, πρόσθεσε ότι «κοιτάζοντας από την οπτική των επενδυτών η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο ανάκαμψης έπειτα από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια και τα πράγματα φαίνεται ότι μπορεί να τρέξουν πιο γρήγορα με την προσθήκη και των κονδυλίων που εισρέουν από την Ε.Ε.».
Όπως επισημαίνεται από στελέχη των τηλεπικοινωνιών, η επικείμενη συγχώνευση των Nova – Wind είναι ικανή να φέρει ανατροπές στα μερίδια της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και να συμβάλει πιθανώς στο μεγάλωμα της πίτας, εφόσον η οικονομία θα ανακάμψει, με την προϋπόθεση όμως ότι το όλο εγχείρημα θα συνοδευτεί με τις αναγκαίες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
Στελέχη της αγοράς προεξοφλούν επίσης ότι με τη δημιουργία του νέου σχήματος ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες θα ενταθεί.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η νέα εταιρεία θα έχει περίπου 1,3 εκατ. μοναδικούς πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία (650 χιλ. εκτιμάται ότι έχει η Wind και 654 χιλ. έχει ανακοινώσει στο τέλος του 2020 η Nova) αριθμός που την καθιστά δεύτερη σε συνδρομητές σταθερή τηλεφωνίας, μετά τον ΟΤΕ.
Με βάση τα συνολικά έσοδα και τους συνδρομητές της κινητής το νέο σχήμα θα είναι στην τρίτη θέση, κάτι που, όπως εκτιμάται, δύναται να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να συμβεί όμως αυτό η United θα πρέπει …να βάλει το χέρι της στην τσέπη της βαθιά και εκτός από την εξαγορά της Wind (περί τα 500 εκατ. μετρητά με τη συνολική αποτίμηση περίπου στα 950 εκατ. ευρώ) να διαθέσει κεφάλαια για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, σε οπτική ίνα για τη σταθερή (FTTH) και στο 5G για την κινητή.
Μέχρι στιγμής η Nova στηρίζεται αποκλειστικά στο δίκτυο των υπολοίπων παρόχων κυρίως του ΟΤΕ, ενώ η Wind ανακοίνωσε πρόσφατα συνολικές κατασκευασμένες γραμμές οπτικών ινών (NGA) 421.000. Το νούμερο αυτό παραπέμπει σε ένα μερίδιο της Wind της τάξεως του 12 με 15% στα NGA. Όπως επισημαίνεται δεν αρκεί για να ανατρέψει τα μερίδια αγοράς.
Σημαντικά κεφάλαια είναι αναγκαία και για την ανάπτυξη του 5G η οποία σήμερα ουσιαστικά γίνεται μέσω της αναβάθμισης του δικτύου 4G.
Βάσει των εκτιμήσεων η United Group, θα εξασφαλίσει το πράσινο φως από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Wind, δεν αναμένονται εκπλήξεις, ωστόσο, θα χρειασθεί 6 με 10 μήνες.