Κορυφώνεται η προετοιμασία στο εσωτερικό των εταιρειών που συνεχίζουν να διατηρούν ενδιαφέρον για το μεγάλο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενόψει της κατάθεσης των προσφορών στις 17 Σεπτεμβρίου.
Το αρμόδιο υπουργείο, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (2014- 2020) και πλέον το χρονικό περιθώριο για την υλοποίησή του είναι ασφυκτικό. Ακόμα και αν τελικά πειστεί από πιθανά αιτήματα ενδιαφερόμενων να μεταθέσει την ημερομηνία, θα είναι για λίγες μέρες.
Για τη συμμετοχή τους στο τελικό στάδιο της διαδικασίας προετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία των Grid – Τέρνα Ενεργειακή (Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Από τους υπολοίπους φορείς που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον η κατασκευαστική εταιρεία Intrakat, βάσει των τελευταίων πληροφοριών, το πιθανότερο είναι να μην καταθέσει προσφορά. Από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, εκτός του ΟΤΕ, η Vofafone έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει στο UFBB.
Ερωτηματικό ως προς το τι θα πράξει τελικά υπάρχει για την Wind η οποία συμμετείχε στον ανταγωνιστικό διάλογο που προηγήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβάλλει ερωτήματα σχετικά με το έργο ακόμα και τις τελευταίες μέρες.
Η επικείμενη εξαγορά της από την United Group και η συγχώνευσή της με τη Nova ωστόσο μπορεί να διαφοροποιήσει τις αποφάσεις της διοίκησής της στο βαθμό που ο σχεδιασμός του νέου ιδιοκτήτη της δεν συνάδει με τη συμμετοχή της στο UFBB και με δεδομένο ότι οι σημερινοί μέτοχοί της πιθανότατα να μην επιθυμούν να διαθέσουν το κεφάλαιο που απαιτεί η επένδυση.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα λέγουν στελέχη των εταιρειών που έχουν ασχοληθεί με το έργο, η εξίσωση για την απόδοση του ΣΔΙΤ δεν είναι καθόλου εύκολη, παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με 300 εκατ. ευρώ.
Ερωτηματικό υπάρχει και για τη συμμετοχή της ΔΕΗ, η οποία επίσης είχε εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον για το UFBB. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζει την κατάθεση προσφοράς.
Στην τηλεπικοινωνιακή αγορά πάντως έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια η τιμή που έχει δώσει για τη χρήση του εναέριου δικτύου της στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ και η οποία θεωρείται κατά πολύ υψηλότερη και από αυτή της δημιουργίας επίγειου δικτύου οπτικών ινών που προϋποθέτει σκάψιμο κ.λπ.
Η ΔΕΗ απασχολεί την τηλεπικοινωνιακή αγορά και ως προς την πρόθεσή της να δημιουργήσει εναέριο δίκτυο οπτικών ινών χρησιμοποιώντας το δίκτυο ενέργειας για να παρέχει υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο στην χονδρική. Για ένα πρώτο πιλοτικό δίκτυο συνεργάζεται με τη Nova.
Ορισμένοι από την αγορά αντιμετωπίζουν τον σχεδιασμό της ΔΕΗ (εφόσον βεβαίως προχωρήσει) ως μια «απειλή» για το UFBB στο βαθμό που θα απλωθεί και στις περιοχές που θα καλύψει το ΣΔΙΤ.
Με το UFBB θα κατασκευαστούν περίπου 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.
Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν ενιαία προσφορά για το σύνολο των 7 Γεωγραφικών Ζωνών του Έργου. Κάθε διαγωνιζόμενος υποχρεούται κατά την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς του να δηλώσει τον μέγιστο αριθμό των Γεωγραφικών Ζωνών που προτίθεται να αναλάβει. Η Αναθέτουσα Αρχή προτίθεται να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό Γεωγραφικές Ζώνες σε κάθε προσφέροντα, εφόσον υποβληθεί επαρκής αριθμός προσφορών, δηλαδή τουλάχιστον τρεις. Υπάρχει πρόβλεψη και για την περίπτωση που προσφορές είναι λιγότερες.