Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί η δράση για τους Συνδεδεμένους Αυτοκινητόδρομους (5G Corridors) για την οποία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προβλέψει να διαθέσει 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη διαβούλευση για τη δράση είναι ανοιχτή μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη διαβούλευση προβλέπεται κάλυψη 5G σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας οι οποίοι ανήκουν στο βασικό δίκτυο των λεγόμενων Trans-European Transport Networks (TEN-T), με στόχο τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής που θα εξυπηρετήσει τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CAM).
Πρόκειται για 2.397 χλμ του εθνικού δικτύου της χώρας και συγκεκριμένα: 670 χλμ της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Κήποι Έβρου), 550 χλμ της Αθηνών Θεσσαλονίκης (Αθήνα- Θεσσαλονίκη Εύζωνοι), 417 χλμ της Ιονίας Οδού (Τσακώνα – Πάτρα – Ιωάννινα – Κακαβιά), 205 χλμ της Ολυμπίας Οδού (Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα), 105 χλμ της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, 64 χλμ της Αττικής Οδού (σύνδεση με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών), 205 χλμ των εθνικών οδών της Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας – Κόρινθος- Τρίπολη – Καλαμάτα) και 181 χλμ των οδικών αρτηριών της Κεντρικής Ελλάδας.
Σε σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής επιτροπής, εκτιμάται ότι το 2025 το ετήσιο όφελος από την εισαγωγή των δικτύων 5G στις μεταφορές θα ανέλθει στα 8,3 δις ευρώ για την ΕΕ, ενώ για τη χώρα το όφελος από την υλοποίηση των 5G δικτύων στις μεταφορές μπορεί να εισφέρει έσοδα ύψους 2,3 δις ευρώ μέχρι το 2030 εφόσον η σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου ξεκινήσει το 2021.
Η δράση εκτιμάται, μεταξύ άλλων, ότι θα επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα του κλάδου, θα μειώσει δραστικά τα ατυχήματα, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.