Στο 21ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Ρυθμιστών (GSR-21) της Διεθνούς Τηλεπικοινωνιακής Ένωσης (ITU) συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μασσέλος, με τοποθέτησή του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου και είχε ως αντικείμενο τις ρυθμιστικές προκλήσεις στο νέο, αναδυόμενο ψηφιακό οικοσύστημα.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ επισήμανε πως η προσπάθεια των Ρυθμιστικών Αρχών, στο νέο αυτό διασυνδεδεμένο οικοσύστημα, είναι στραμμένη στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, ασφαλούς και δίκαιου διαδικτυακού περιβάλλοντος, το οποίο συγχρόνως διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών. Όπως σημείωσε, ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο ρόλος που κατέχουν πλέον οι ψηφιακές πλατφόρμες, με κάποιες από αυτές να λειτουργούν ως gatekeepers για πλήθος προϊόντων, υπηρεσιών και δεδομένων, γεγονός που τις καθιστά ικανές να ελέγχουν οικοσυστήματα. Η ισχύς που συγκεντρώνουν λόγω του διαμεσολαβητικού τους ρόλου, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον ανταγωνισμό, πιθανώς εξασφαλίζοντάς τους προνομιακές θέσεις ή δημιουργώντας αποκλεισμούς.
Ο κ. Μασσέλος αναφέρθηκε στην Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act), επισημαίνοντας πως προσθέτει πολύτιμα εργαλεία παρέμβασης στην κοινή προσπάθεια για ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών, στην οποία θα μετέχουν και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Η ως άνω πρόταση που διαμορφώνει ένα ex-ante ρυθμιστικό πλαίσιο τυγχάνει της ένθερμης υποστήριξης και του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ τόνισε πως εκείνες οι Αρχές που πέραν του ρυθμιστικού τους ρόλου, είναι επιφορτισμένες με αρμοδιότητες εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού, διαθέτουν την πολύτιμη εμπειρία αλλά και το υψηλό επίπεδο τεχνικής, οικονομικής και νομικής τεχνογνωσίας που απαιτείται για την επιτυχή εφαρμογή του νέου αυτού ρυθμιστικού πλαισίου.
Η πλήρης ομιλία είναι διαθέσιμη εδώ (στα αγγλικά).