«Συναρπαστικό περιβάλλον» που δύναται να προκαλέσει disrupt (αναστάτωση – μεγάλες αλλαγές) στις τηλεπικοινωνίες χαρακτήρισε την Vantage Towers Greece (VTG) θυγατρική της Vantage Towers, ο διευθύνων σύμβουλός της Αθανάσιος Έξαρχος.
Όπως είπε κατά τη χθεσινή διαδικτυακή ενημέρωση, η ανάπτυξη της πελατειακής βάσης και των σημείων παρουσίας της VTG αποτελούν βασικούς στόχους της εταιρείας πύργων τηλεπικοινωνιών (5.200 στην Ελλάδα και συνολικά ο όμιλος στην Ευρώπη 82.000 σημεία σε δέκα χώρες).
Η Vantage Towers Greece στην Ελλάδα συγκεντρώνει τον παθητικό εξοπλισμό των κεραιών των Vodafone και Wind ωστόσο ήδη σύμφωνα με τον επικεφαλής της έχει και άλλους πελάτες (περίπου 20 συνολικά μαζί με τους βασικούς, τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες) ενδεικτικά, δήμους πυροσβεστική, Αστυνομία, Digea.
Στα σημεία της VTG μπορούν να συνδεθούν φορείς που παρέχουν υπηρεσίες όπως είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια μέσω κινητών (gaming) για τα οποία είναι αναγκαίο να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση του δικτύου. Με άλλα λόγια δυνητικοί πελάτες της είναι, μεταξύ άλλων, όσοι χρειάζονται υπολογιστική ισχύ πολύ κοντά στον χρήστη.
Στις υποδομές της VTG έχει συνδεθεί και η Cosmote στο πλαίσιο της συνεγκατάστασης των παρόχων (σε κάποια άλλα σημεία οι Vodafone και Wind έχουν εγκατασταθεί σε σημεία της Cosmote) ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθούν τα στελέχη της την είσοδο της Starlink στη χώρα μας, εταιρεία η οποία θα παρέχει υπηρεσία δορυφορικού internet μέσω δικτύου δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο η Starlink βρίσκεται στις προτεραιότητες της VTG προς εξέταση πιθανής συνεργασίας. Η αμερικάνικη εταιρεία μπορεί να ενδιαφερθεί για σύνδεση σε κάποια επίγεια σημεία, ενώ και η VTG θα μπορούσε να είναι πελάτης της Starlink για τη συνδεσιμότητα (backhaul) ή για backup.
Υπό συζήτηση βρίσκονται επίσης εφαρμογές για πρόβλεψη πυρκαγιών. Δεν αποκλείονται οι συνεργασίες με εταιρείες ενέργειας που διαθέτουν παρόμοιες υποδομές.
Σε επίπεδο ανάπτυξης σημείων το δίκτυο της VTG θα αυξηθεί κατά 500 σημεία, την επόμενη πενταετία, όπως έχουν πει οι Vodafone και Wind. Πιθανές είναι και ορισμένες εξαγορές ακινήτων (με εγκατάσταση κεραίας).
Η VTG διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 815 εκατ. ευρώ, 126 εκατ. ευρώ ετήσια έσοδα, και 53 εκατ. ευρώ EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων). Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στις 50 εταιρείες με το μεγαλύτερο EBITDA στην Ελλάδα. Έχει περίπου 6.500 εκμισθωτές σε όλη την Ελλάδα και επενδύει ετησίως 100 εκατ. συνολικά για έργα στην χώρα μας.
Σύμφωνα επίσης με τα στελέχη της VTG ο χρόνος που χρειάζεται για να αδειοδοτηθεί στη χώρα μας μια κεραία έχει βελτιωθεί, πλέον είναι 1,5 χρόνος, όμως απέχει πολύ από το επιθυμητό. Όπως σημείωσαν στη Γερμανία είναι 2 μόνον δύο μήνες.
Στην Αθήνα βρίσκεται στο μεταξύ ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Vantage Towers, Vivek Badrinath. Συνάντησε κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημόσιες αρχές και βασικούς ενδιαφερομένους της αγοράς για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Όπως είπε, «ο ρόλος της Vantage Towers Greece στον Όμιλο είναι πολύ σημαντικός. Η Ελλάδα είναι η 3η πιο σημαντική αγορά για εμάς όσον αφορά το μέγεθος. Το όραμα της εταιρείας μας είναι να ενισχύσουμε ψηφιακά τις αστικές και τις αγροτικές κοινότητες μέσω λύσεων συνδεσιμότητας, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η επένδυσή μας στην Vantage Towers Greece αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας».