Κρίσιμη παράμετρος για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας είναι η αξιοποίηση της επωνυμίας της (brand name) επεσήμανε, μιλώντας στη Διεθνή Συνάντηση Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας που διοργάνωσε πρόσφατα η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος.
Όπως εξήγησε «η επίπτωση της πανδημίας του Covid-19 στην οικονομία δεν αφορά μόνο στη μείωση των εισοδημάτων έτσι όπως αυτή καταγράφεται στο ΑΕΠ, αλλά και στη σωρευτική απώλεια που συνδέεται με τη μειωμένη έκθεση στο brand name της Ελλάδας: το καλοκαίρι του 2020 και λόγω της πανδημίας, χάθηκε η ευκαιρία επικοινωνίας της επωνυμίας και των όσων αυτή συνεπάγεται, σε εκατομμύρια ξένους επισκέπτες. Ως αποτέλεσμα και πέραν της μείωσης των τουριστικών εσόδων, οι αρνητικές επιπτώσεις διαχέονται εμμέσως και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Ωστόσο, οι σύγχρονες οικονομίες ζητούν όγκο πληροφορίας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επικοινωνίας του brand name μαζικά σε ανθρώπους κάθε κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου».
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό ο κ. Μασσέλος παρουσίασε τέσσερεις άξονες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εργαλεία ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας την επωνυμία της Ελλάδας. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν:
Α) Τα cultural informatics, όπου πρότεινε την ανάπτυξη εφαρμογών παιχνιδιών για περιήγηση στην πόλη και σε σημεία πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και τη μετάδοση πολιτιστικού περιεχομένου (π.χ. θεατρικές παραστάσεις) με υψηλή ευκρίνεια μέσω internet στην Ελλάδα και διεθνώς.
Β) Τον ψηφιακό νομαδισμό για τον οποίο τόνισε ότι η προσιτή και υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα αποτελεί ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη και θα πρέπει επιπλέον να εξεταστούν θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φορολογίας και διαδικασιών για την εξασφάλιση άδειας παραμονής για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.
Γ) Τον τομέα της ναυτιλίας με έμφαση στην αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και ιδιαίτερα στον τομέα των αυτόνομων πλοίων.
Δ) Τον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, στον οποίο έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα μεγάλες προκλήσεις, όπως η προστασία των υποδομών πληροφορικής/δικτύων, η ανθεκτικότητα των δικτύων, η ασφάλεια της online ταυτοποίησης αλλά και η εξ’ αποστάσεως εργασία, εκπαίδευση και υγεία.