«Το πακέτο στήριξης των 750 δις. ευρώ και ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Η στόχευση είναι κοινή: οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία είναι βασικός πυλώνας της ανάκαμψης. Όπως ανακοινώθηκε στην ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίας Von der Leyen, και επικυρώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τουλάχιστον το 20% της νέας χρηματοδότησης πρέπει να κατευθυνθεί σε ψηφιακές επενδύσεις».
Τα παραπάνω τόνισε κατά την έναρξη της χθεσινής δεύτερης μέρας του συνεδρίου digital economy forum 2020 με τίτλο «Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα» που οργανώνει ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γιάννης Σύρρος.
Όπως είπε «σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση υγείας η χώρα κατάφερε να λειτουργήσει άμεσα ψηφιακά, να δημιουργήσει ένα success story καθώς σε λίγους μήνες προχώρησε σε ψηφιακά άλματα ετών, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας την καθημερινότητα επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.
Την ίδια στιγμή δημιουργήθηκε σε όλους η κοινή συνείδησή και πεποίθηση πως ήρθε η ώρα να χτίσουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα! Προτάσσοντας το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καινοτόμες επιχειρήσεις μας μπορούμε να οδηγήσουμε την εξέλιξη στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας. Να βάλουμε σε θέση οδηγού την τεχνολογία δίνοντας στην κοινωνία και την οικονομία τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μόνο η τεχνολογία μπορεί. Κάτι που πλέον είναι παγκόσμια πραγματικότητα…».
Σύμφωνα με τον κ. Σύρρο «πριν από την κρίση το 52% του εργατικού δυναμικού έπρεπε να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Πλέον αυτό πρέπει να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες».
Ο ΣΕΠΕ μέσα από την ενεργό συμμετοχή του στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (WITSA), τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας (DIGITALEUROPE), αλλά και στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Τεχνολογία (EITO), και με την αξιοποίηση ερευνών, αλλά και τα δεδομένα της μελέτης της Deloitte έχει καταθέσει το σχέδιο για το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ο οποίος στηρίζεται σε 4 κεντρικούς πυλώνες.
Πρώτον, στην υποστήριξη της μετάβασης σε μία σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία. Δεύτερον, στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Τρίτον στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας διοίκησης. Και τέταρτον, στην ενίσχυση της ανάπτυξης και εξωστρέφειας του ίδιου του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στη χώρα μας.