Με την Τέρνα Ενεργειακή θα συνεργαστεί η Grid Telecom στο έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) όπως ανακοίνωσε χθες η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για τις τηλεπικοινωνίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σημείωσε, ωστόσο, ότι ο διάλογος με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και το αν τελικά οι δύο εταιρείες θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα της επένδυσης. «Χρειάζεται να συνυπολογιστεί ότι εμείς δεν απευθυνόμαστε στους πελάτες λιανικής. Αποδέκτες των υπηρεσιών μας θα είναι οι 4 πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών» ανέφερε στην προσπάθειά του να εξηγήσει ότι υπάρχει διαφορά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που επίσης ενδιαφέρονται για το UFBB, διευκρινίζοντας πάντως ότι η πρόθεσή τους είναι να διεκδικήσουν το έργο.
«Το κράτος μας ζητά να βάλουμε το 50% της επένδυσης αλλά πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ζήτηση των δικτύων αυτών και για αυτό είναι υπεύθυνοι οι 4 πάροχοι. Πρέπει να διασφαλιστεί από την πολιτεία πως η επένδυση θα είναι βιώσιμη» κατέληξε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι για το UFBB (χωρίζεται σε 7 υποέργα που αφορούν αντίστοιχο αριθμό γεωγραφικών περιοχών) ενδιαφέρον έχουν επίσης εκδηλώσει οι Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, ΟΤΕ, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα οι δεσμευτικές προσφορές για τα ευρυζωνικά δίκτυα που αφορούν σε περιοχές χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον, θα έπρεπε να είχαν ήδη κατατεθεί. Σε αυτή τη φάση οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν να τους αποσταλεί το τελικό τεύχος της προκήρυξης για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ και ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής, ανέφεραν ότι η Grid θα διπλασιάσει το δίκτυο οπτικών ινών της (3.000 χλμ.) σε βάθος πενταετίας, φτάνοντας τα 6.000 χλμ., ως αποτέλεσμα της επέκτασης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ. Επίσης, το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της θα επεκταθεί σταδιακά και στα Βαλκάνια.
Όπως είπαν μέχρι το τέλος του 2020, η Grid Telecom θα έχει παρουσία στα Data Centers των εταιρειών Lamda Hellix, Sparkle, Synasecom και Lancom, αποκτώντας προνομιακή πρόσβαση σε ένα ευρύ εθνικό και διεθνές πελατολόγιο. H χώρα μας, παρότι διαθέτει ορισμένα Data Centers τα οποία ξεπερνούν τα διεθνή standards, εξακολουθεί να είναι ουραγός σε σχέση με τον αριθμό των Data Centers άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η περαιτέρω ανάπτυξή τους απαιτεί ισχυρές υποδομές όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Ο Όμιλος του ΑΔΜΗΕ θα σταθεί αρωγός στην ανάπτυξη αυτή γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποκομίσει τεράστια οφέλη από την εισροή ξένων επενδύσεων, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ήδη ξεκινήσει να διαφαίνεται.
Οι δυνητικοί πελάτες της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ είναι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με τους οποίους συζητά και για συνεργασία στα δίκτυα 5G. Όπως ειπώθηκε συζητήσεις έχουν γίνει με όλους τους παρόχους προκειμένου οι τελευταίοι να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν την απαραίτητη υποδομή σε εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ και στο πλαίσιο εμπορικών συμφωνιών.
Η πρώτη σημαντική συνεργασία της Grid Telecom αφορά στη συμφωνία που έχει κλείσει με τη Wind, για τμήμα του δικτύου κορμού του παρόχου για μία περίοδο 15 ετών.