Οριακή αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA al (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) με πτώση εσόδων ανακοίνωσε για το 9μηνο η Wind.
Οι επενδύσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 57 εκατ., αυξημένες 4,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει κατευθυνθεί στην κατασκευή δικτύων νέας γενιάς.
Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε, τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες στο 9μηνο μειώθηκαν 1,4% ετησίως, στα 381,4 εκατ. και το προσαρμοσμένο EBITDA al αυξήθηκε 0,7% στα 108,3 εκατ. ευρώ. Η πτώση των εσόδων αποδίδεται στη μείωση των τελών τερματισμού φωνητικών κλήσεων στο δίκτυο κινητής και στη χαμηλής εισροής τουριστών στη χώρα (roaming).
Στο γ’ τρίμηνο τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες στο μειώθηκαν σε ετήσια βάση 4,2% στα 132 εκατ. και το προσαρμοσμένο EBITDA al κατά 1% ετησίως, στα 42,8 εκατ. ευρώ.
Η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο κινητής αυξήθηκε 45%, με το 88% να γίνεται μέσω δικτύου 4G. Η συνδρομητική βάση πελατών με υπηρεσίες νέας γενιάς (NGA) αυξήθηκε 67% ετησίως, οι πελάτες σταθερής συνολικά 2,6% (631.000), τα νοικοκυριά με υπηρεσίες σύγκλισης αυξήθηκαν 11,5% σε ετήσια βάση στα 248.000, οι εταιρικοί πελάτες αυξήθηκαν 4,5% σε ετήσια βάση στους 80.100, η κάλυψη 4G διαμορφώθηκε στο 98%, οι ενεργές γραμμές NGA αυξήθηκαν σε τριμηνιαία βάση κατά 9.500, ενώ κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, η Wind πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 16,6 εκατ. ευρώ.
«Αν και, σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι σχετικά ανθεκτικός, η επανεμφάνιση της πανδημίας έχει περιορισμένη επίδραση στις λειτουργικές μας επιδόσεις. Καταφέραμε να αντισταθμίσουμε σε μεγάλο βαθμό την χαμηλή εισροή τουριστών στη χώρα μας αλλά και τη μείωση των τελών τερματισμού φωνητικών κλήσεων δικτύου κινητής.
Η απάντησή μας στο δεύτερο αυτό κύμα της πανδημίας παραμένει η ετοιμότητα και η ισχυρή οικονομική θέση της εταιρείας. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τον στρατηγικό μας σχεδιασμό και εργαζόμαστε εντατικά για την ανάπτυξη του δικτύου 5G, που σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα και για τη χώρα μας.», σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής.
Σημειώνεται ότι η Wind το διάστημα αυτό βρίσκεται σε διαδικασία απόσχισης του κλάδου της παθητικής υποδομής της στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, έπειτα από συμφωνία με τον όμιλο Vodafone και την ίδια στιγμή αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της BC Partners που έχει εξαγοράσει τη Forthnet. Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ του επενδυτικού κεφαλαίου και των μετόχων της Wind έχουν ήδη ξεκινήσει διαψεύδονται κατηγορηματικά από την ίδια την εταιρεία.
Σχετικά με τη διαδικασία απόσχισης κλάδου, όπως δημοσιοποιήθηκε, η Wind προτίθεται να συνάψει με την Crystal Almond Towers Μονοπρόσωπη ΑΕ το με ημερομηνία έναρξης ισχύος 17/11/2020 Ιδιωτικό Συμφωνητικό Παροχής Υπηρεσιών με βάση το οποίο η προαναφερόμενη εταιρεία (η οποία έχει τον ίδιο μέτοχο με την Wind σε αυτήν μεταφέρεται ο παθητικός εξοπλισμός και είναι αυτή που θα πουληθεί στο Vodafone Group) θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής σταθμών βάσης της Wind.
Ειδικότερα, θα της παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και συντήρησης των υφιστάμενων σταθμών βάσης αλλά και υπηρεσίες εγκατάστασης νέων σταθμών, αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η καθεμία, έναντι αμοιβής η οποία καθορίζεται ανά κατηγορία σταθμών και η οποία ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στο συνολικό ποσό των 60 εκατ. ευρώ ετησίως.