«Μοντέλο για την παραχώρηση φάσματος και την υποστήριξη επενδύσεων υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του Ομίλου Vodafone, Joakim Reiter, μιλώντας χθες για το αύριο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στο SingularityU Greece.
Σύμφωνα με τον κ. Reiter «ο δρόμος προς το αύριο και την μετά covid εποχή περνάει μέσα από τις εκθετικές τεχνολογίες, πυρήνας των οποίων θα είναι τα δίκτυα 5G. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε πόσο «ιερή» είναι πια η δυνατότητα διασύνδεσης στο ίντερνετ. Και η κρίση μας υπενθύμισε ότι αποτελεί μία γραμμή ζωής για όλους – για να εργαζόμαστε, να επικοινωνούμε και να εκπαιδευόμαστε».
Όπως είπε, ο κορωνοϊός μας έμαθε κάποια σκληρά μαθήματα γύρω από την αξία και την ανάγκη του εκδημοκρατισμού της τεχνολογίας. Και για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να κάνουμε τα θεμελιώδη πράγματα με σωστό τρόπο. «Αυτό ξεκινά από τη διασύνδεση στο ίντερνετ για όλους και παντού» δήλωσε.
«Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, απαιτείται μία διαφορετική νοοτροπία που θα δίνει έμφαση σε μία καθοδηγούμενη από την καινοτομία, ανάπτυξη. Όμως, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στις ψηφιακές υποδομές και μόνο για το 2020 το επενδυτικό κενό γύρω από την ψηφιακή διασύνδεση προσεγγίζει τα 42 δισ. ευρώ.» Άρα, τόνισε ο κ. Reiter, «η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα βιομηχανική πολιτική για την ασφάλεια των επικοινωνιών, ένα νέο ρυθμιστικό περιβάλλον κι ένα νέο όραμα για πολιτικές βιώσιμου ανταγωνισμού που θα προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες στους καταναλωτές, αλλά και υγιή απόδοση κεφαλαίων.
Και η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει έναν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη δικτύων OpenRAN, συμβάλλοντας στη μεταμόρφωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και σηματοδοτώντας μία νέα Ψηφιακή Δεκαετία», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, πρόσθεσε, ότι «περί τις 1,2 εκατ. επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει ψηφιακές τεχνολογίες. Και εάν μόλις 100.000 από αυτές το κάνουν, αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του κύκλου εργασιών τους έως και κατά σχεδόν 150 δισ. ευρώ, δημιουργώντας τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας». Το ίδιο σημείωσε και τις ψηφιακές δεξιότητες – το 42% των ευρωπαίων πολιτών δεν έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Η βελτίωση της πρόσβασης στην τεχνολογία είναι κλειδί για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της Ευρώπης.