Το σύνολο των συμβάσεων – διαγωνισμών, 35 τον αριθμό, του Σύζευξις 2 έχουν ολοκληρωθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) και απομένει η συμβασιοποίηση ορισμένων αφού εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή (ΔΕ) πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή την τελευταία συνεδρίασή της (41η).
Αναλυτικότερα, η αξία των υπογεγραμμένων και προς υπογραφή συμβάσεων για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας περιλαμβανομένου ΦΠΑ (και μετά από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από τους αναδόχους) είναι: Για τον ΟΤΕ 172,2 εκατ. ευρώ, την Vodafone 63,5 εκατ. την Wind 46 εκατ. και την Forthnet 42εκατ. ευρώ.
Στην κινητή τηλεφωνία είναι 4 συμβάσεις που αφορούν 33 χιλ. συνδέσεις. Τις τρεις ανέλαβε η Cosmote με προσφορά συνολικής αξίας 17 εκατ. και τη μια αξίας 7,5 εκατ. η Wind.
Στο κομμάτι των υποδομών το έργο «ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση» με προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ την 1 από τις 7 συμβάσεις αξίας 23,5 εκατ. ευρώ πήρε η Logicom και τις υπόλοιπες 6 αξίας 104 εκατ. ευρώ ανέλαβε η κοινοπραξία των OTE – Space – Unisystems.
Το έργο «κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων», προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ και εκτελείται από την Telecom Italia Sparkle και το «κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από την κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems, Intrasoft.
Υπενθυμίζεται ότι το Σύζευξις 2 ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2011 και προκηρύχθηκε το 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 620 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 170 εκατ. προέρχονται από κοινοτικούς πόρους.
Με το Σύζευξις 2 θα παρέχονται ειδικότερα υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο διαδίκτυο (με ταχύτητες 10 Mbps έως 1 Gbps συμμετρικές) υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, πακέτων δεδομένων, τηλεδιάσκεψης, καθώς επίσης και οι υποδομές, τα τηλέφωνα, τα τηλεφωνικά κέντρα, η καλωδίωση κ.λπ. σε 34.000 φορείς του δημοσίου για 3 χρόνια, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους.
Αποτελεί συνέχεια και επέκταση (ποσοτική και ποιοτική) του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «Σύζευξις», το οποίο καλύπτει σήμερα μόλις 4.500 σημεία παρουσίας φορέων. Όπως σημειώνεται σχετικά από την ΚτΠ για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του (σταθερή, κινητή τηλεφωνία καθώς και υπηρεσίες δεδομένων, internet, εικόνας και τηλεδιάσκεψης).
Στην τελευταία συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής από την ΚτΠ παρέστησαν, ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Γιάντσης, Γενικός Διευθυντής Έργων, ο Χάρης Στελλάκης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Υποδομών, ο Βαγγέλης Θωμόπουλος Υπεύθυνος του έργου των Υποδομών του Σύζευξις 2 ο Θέμης Παππάς Υπεύθυνος του έργου των Τηλεπικοινωνιακών Νησίδων και ο Διονύσης Πρωτοπαπάς, νομικός σύμβουλος της ΚτΠ. Την συνεδρίαση άνοιξε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, παρουσιάζοντας την εξέλιξη του έργου.